U trendu

Na prelazima selektivna primena Uredbe o zabrani ulaska na Kosovo

Uredba vlasti u Prištini o zabrani ulaska na Kosovo i Metohiju svim licima sa srpskim ličnim kartama koji žive na tom prostoru, selektivno je danas primenjivana na administrativnim prelazima izmedju centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Pripadnici Kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje uglavnom su upozoravali gradjane da je na snazi pomenuta uredba, ali nije bilo zadržavanja i onemogućavanja prolaska.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović ocenio je da takav potez predstavlja provokaciju Prištine i da bi primena uredbe imala nesagledive posledice po srpski narod na Kosmetu.

„Mislim da ovakva uredba nije dobronamerna i da predstavlja jednu provokacija na koju niko od nas nije naseo. Neshvatljivo je da oni Srbi koji žive na Kosovu mogu da izadju, ali ne mogu da se vrate svojim kućama. To je vid etničkog čišćenja i ako Priština na tome insistira to znači da Srbi nisu dobrodošli“, rekao je Jablanović novinarima.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kazao je da je dobio uveravanja od predstavnika vlasti u Prištini da uredba neće biti primenjivama i da će u najkraćem roku biti povučena.

„Ja sam dobio uveravanja od predstavnika kosovskih vlasti da se ova uredba neće primenjivati i tokom čitavog dana ona se ne sprovodi. Očekujemo da u najskorije vreme ona bude povučena i da sve normalno funkcioniše“, rekao je Simić dodavši da predstavnici Srba prate situaciju i nadaju se da neće doći do novih jednostranih poteza.

Spornom uredbom predvidjeno je da se na osobe sa srpskim ličnim kartama koje žive na Kosovu i Metohiji, primenjuje kosovski zakon o strancima.

Kosovska ministarka Edita Tahiri izjavila je ranije danas da od ponoći gradjani više „nemaju pravo“ da pri ulasku na Kosovo kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu Srbije iz gradova na Kosovu i Metohiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.