U trendu

Na protestu u Prištini povređeno 15 osoba

Tokom protesta opozicije u Prištini danas je povredjeno 10 policajaca, troje gradjana i dvoje novinara, a privedeno je 24 demonstranata, saopštio je večeras portparol Policije Kosova Beki Keljani.

On je kazao da je Policija Kosova veoma profesionalno i uz maksimalno uzdržavanje postupala tokom eskalacije nasilja na protestu i da je striktno poštovala operativni plan za obezbedjivaje reda i mira na skupu, kao i da je koristila samo zakonom dozvoljena sredstva.

„Mi smo učinili sve da obezbedimo slobodu kretanja i sigurnost za učesnike protesta“, rekao je Keljani na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je demantovao navode pojedinih opozicionih stranaka da je policija zaustavljala autobuse sa gradjanima koji su dolazili na protest, kao i da je sa granice između Kosova i Albanije posle procena da predstavljaju opasnost za red i mir na Kosovu vratila grupu od 42 osobe.

Policija je, kako je rekao Keljani, procenila da je na protestu bilo oko 8.000 ljudi, dok opozicija procenjuje da je na protest bilo između 70 i 100 hiljada učesnika.

Iako u manjem intenzitetu, sukobi policije i demonstranata se nastavljaju na sporednim ulicama Prištine.Na protestu koji su organizovali opozicioni pokret Samoopredeljenja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo demonstranti su tražili povlačenje zakona o Zajednici srpskih opština i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, kao i ostavku sadašnje Vlade Kosova.

Deo učesnika protesta odvojio se nakon govora lidera opozicije i kamenicama i molotovljevim koktelima gadjao zgradu Vlade Kosova. Pripadnici policije povukli su se u dvorište vlade, a reagovali su tek kad je primećena vatra u zgradi.

Neki članovi pokreta Samoopredeljenje pokušavali su da smire učesnike, ali su se sukobi prelili na ulice Prištine.

Predsednica Kosova Antifete Jahjaga osudila je nasilje na ulicama Prištine i pozvala opozicione lidere na dijalog i institucionalno rešenje situacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.