U trendu

Na Srbiju se vrši pritisak da prizna Kosovo

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je večeras da vesti iz Brisela uoči početka dijaloga Beograda i Prištine nisu povoljne i da se na Srbiju vrši dodatni protisak da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

„Uz sve loše vesti koje smo mogli da čujemo vezano za platformu i poglavlje 35, danas smo informisani da postoji i dodatni amandman, da nama dodatno oteža nastavak evrointegracija kroz platformu za poglavlje 35, čiji je predlagač Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i, pogodićete, Hrvatska“, rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

Đurić je rekao da se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i da se vrši dodatni pritisak na Srbiju „da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova“.

„Evropska unija treba otvoreno da nam kaže da li nas želi ili ne. Ovo što nam predočavaju ne govori ništa dobro o namerama da Srbija uđe u EU“, rekao je Đurić.

On je dodao da zbog novonastale situacije predsednik Vlade „ozbiljno razmatra kako posmatrati budućnost procesa dijaloga, pa i cele vlade“.

„Premijer će narednih dana intenzivno razmišljati o tome, nadam se da će u nastavku večeri stvari izgledati nešto pozitivnije. Ne bismo bili ovde da ne verujemo da razgovor ima smisla, ali suočavati Srbiju sa novim pritiscima nije fer“, rekao je Đurić.

Delegacije Beograda i Prištine trebalo bi večeras da razgovaraju o dosadašnjem toku primene Briselskog sporazuma kao i o nastavku dijaloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar