U trendu

Nacrt zakona o javnom okupljanju nije u skladu sa Ustavom

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je danas da Nacrt zakona o javnom okupljanju nije u skladu sa Ustavom Srbije i zatražio da zakon pre usvajanja razmatra Socijalno-ekonomski savet Srbije.

„Savez smatra taj nacrt zakona manjkavim i restriktivnim, jer mu u duhu razvoja demokratskih odnosa u društvu i garantovanja osnovnih ljudskih prava nedostaju mnoge odredbe kojima bi zakon istinski omogućavao pravo na mirna okupljanja i izražavanje nezadovoljstva, prvenstveno, socijalnim i ekonomskim položajem“, saopštio je taj sindikat.

Oni su naveli da, prema nacrtu, svako okupljanje može biti suprotno zakonu ako tako zakonopisac protumači.

„Tako policija naknadno može organizatoru skupa da da procenu da je prijavio skup na opasnom mestu, iako se, za sada, ne zna gde su, kakva su, za koga i koliko opasna ta mesta!? A, o tome koja su to opasna mesta, tek u roku od dva meseca posle donošenja zakona treba da odluče lokalne vlasti“, dodao je sindikat.

Kako su rekli, organizatori mirnih okupljanja strepeće i od „osetljivosti“ lokalnih i republičke vlasti, kao i policije.

Ustavni sud Srbije je 9. aprila objavio odluku po kojoj je Zakon o javnom okupljanju proglašen neustavnim i dao rok od šest meseci kako bi se doneo novi propis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.