U trendu

Najavljen protest građana Zrenjanina zbog stanja u gradu

Nekoliko zrenjaninskih udruženja građana i sindikata najavilo je danas da će u petak, 23. oktobra organizovati protestnu šetnju centrom tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nerešavanja problema pijaće vode i sumnjivih privatizacija u Zrenjaninu.

Kako su organizatori protesta naveli u saopštenju, danas ističe rok za rešavanje problema pijaće vode koji je odredila lokalna samouprava prilikom potpisivanja ugovora sa italijanskom kompanijom, zaduženom da Zrenjanincima isporuči prečišćenu i ispravnu vodu.

Prema njihovim navodima, iako je pre nepunih šest meseci, više od 1.000 građana Zrenjanina izašlo u protestnu šetnju kako bi upozorili nadležne na neodrživost stanja u tom gradu, nikakve reakcije nije bilo ni od predstavnika lokalne samouprave niti od Vlade Srbije.

„Zid ćutanja je bio potpun. Hiljadu ljudi od 30. aprila im očigledno nije bila dovoljno velika opomena i zato će nas ovog puta biti još više. Hoćemo da srušimo taj postavljeni zid tišine i svesnog ignorisanja građanske volje i potreba“, piše u saopštenju.

Organizatori su najavili da će pored zahteva za rešavanjem problema pijaće vode, na protestu zatražiti da se preispitaju sumnjive privatizacije u Zrenjaninu kao i da se postupi po pravosnažnim rešenjima za zarade više od 4.600 bivših radnika propalih zrenjaninskih preduzeća.

Protest „Za Zrenjanin bez siromaštva, korupcije, politikanstva, nezaposlenosti i nasilja“ organizuju Panonska aktivistička organizacija „Paor“, Nezavisni sindikat javnih službi Srbije, Nezavisno udruženje nezaposlenih Vojvodine, Građanska inicijativa „Život za Zrenjanin“, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Nezavisno udruženje penzionera javnih službi Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.