U trendu

RIK: SNS 48,25 odsto, sedam stranaka iz opozicije preko cenzusa

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,25 odsto glasova.

Cenzus su prešle i koalicija SPS-JS sa 11,01 odsto, SRS sa 8,05 odsto, koalicija oko DS sa 6,05 odsto, Pokret “Dosta je bilo” sa 5,99 odsto, SDS-LDP-LSV 5,03 i DS S-Dveri sa pet odsto glasova.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik RIK Dejan Đurđević, ukoliko ostane takvo stanje, lista “Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić” imaće u budućem sazivu republičkog parlamenta 131 poslanika, koalicija SPS-JS 30, SRS 21, DS I pokret “Dosta je bilo” po 16 poslanika, a koalcije Dveri-DS S i SDS-LDP-LSV po 13.

SVM će imati četiri poslanika, lista Muamera Zukorlića I Sulejmana Ugljanina po dva poslanika I Zelena stranka I Partija za demokratsko delovanje po jednog poslanika.

Đurđević je rekao da je od 8. 337 biračkih mesta obrađeno 8. 164, na kojima je izašlo 3. 686. 480 birača, odnosno 56,34 odsto.

Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, preostalo je da se obradi još 2,54 odsto biračkih mesta, među kojima i 20-tak sa Kosova I Metohije, iz zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, inostranstva.

Đurđević je naveo i da je RIK primila dva zvanična prigovora – zbog nepravilnosti na glasačkim mestima u Vranju i u Jagodini, a da će se RIK izjasniti da li će glasanje na tim mestima biti poništeno i ponovljeno.

Podsetio je da je rok za prigovore RIK-u večeras u 20 sati.

Đurđević je rekao i da će, pošto RIK dobije zahteve za uvid u birački materijal, omogućiti opoziciji da u posebnoj prostoriji pregleda celokupan materijal.

Predstavnik koalicije Dveri-DS S Boško Obradović rekao je da je ta koalicija jutros nešto posle sedam podnela taj zahtev, a da je jedna od primedbi to što im nije omogućeno da prisustvuju prebrojavanju glasova sa KiM u Raškoj i u Vranju.

Đurđević je rekao da nije bilo tehničkih mogućnosti, s obzirom da su te prostorije veoma male, da prebrojavanju glasova prisustvuju predstavnici proširenog sastava RIK-a.

Raniji podaci

Republička izborna komisija ranije je saopštila da je na osnovu 83 odsto obrađenih biračkih mesta lista oko SNS osvojila 48,26 odsto glasova.

Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je osvojila 11,37 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 7,97 odsto glasova.

Zatim Demokratska stranka sa 6,1 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo sa 5,71 odsto glasova.

Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV 4,98 odsto glasova, a koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,95 odsto.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,62 odsto glasova, a lista Borko Stefanović – Srbija za sve nas 0,91 odsto glasova.

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muarem Zukorlić osvojila je 0,87 odsto glasova izašlih birača, a stranka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,83 odsto.

Listi Zavetnici Milica Đorđević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,61 odsto izašlih birača.

Lista U inat – Složno za Srbiju – Narodni savez 0,47 odsto, a Partija za demokratsko delovanje Ardita Sinani 0,39 odsto, grupa građana za Preporod Srbije osvojila je 0,35 osto glasova isto koliko i Ruska stranka, dok je Srpsko-ruski pokret dobio 0,26 odsto.

Lista Dijalog – mladi sa stavom osvojila je 0,21 odsto galsova, a Republikanska stranka 0,11 odsto.

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević rekao je da u RIK i dalje pristižu rezultati, a da je počeo da pristiže i izborni materijal odnosno zapisnici i glasački listići iz beogradskih opština.

Republička izborna komisija je pre toga u toku noći saopštila da je na osnovu 57,32 odsto obrađenog biračkog tela lista oko SNS osvojila 48,88 odsto glasova.

Takođe, navedeno je da je koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila 11,96, a Srpska radikalna stranka 7,96. Iznad cenzusa su i liste Demokratske stranke (6,05%) i pokreta Dosta je bilo (5,18).

Prema podacima RIK lista DSS-Dveri je osvojila 4,88 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 4,95.

Prethodno je republička izborna komisija je saopštila da je na osnovu 27,25% obrađenog biračkog tela lista oko SNS osvojila 49,30 odsto.

Navedeno je da preko cenzusa idu liste oko Demokratske stranke, SPS, SRS, dok su na korak od parlamentarnog statusa koalicija DSS-Dveri, koalicija LDP-SDS-LSV i pokret Dosta je bilo, dok je Savez vojvođanskih Mađara dobio 1,47 odsto.

RIK je naveo da je lista oko SPS i JS osvojila 12,1 odsto, Srpska radikalna stranka 7,9 odsto, a za cenzus će se tokom noći, u nastavku procesa brojanja glasova boriti DSS i Dveri, koji, prema procenama RIK sada imaju 4,91, koalicija SDS-LDP-LSV sa 4,97, dok pokret Dosta je bilo ima 4,94% glasača.

Takođe, navedeno je i da je bilo 2,7 odsto nevažećih listića.

Od ostalih lista nijedna nema više od jednog procenta glasova, najbliža tome bila je Levica Srbije sa 0,82 posto i Zavetnici sa 0,70.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar