U trendu

Nakon 20 godina: Đurđica Popović – devojka iz kolone

Đurđica Popović, „devojka iz kolone“ koja će na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba sutra na mostu kod Sremske Rače podsetiti na svoju i sudbinu sunarodnika tokom i nakon akcije Oluja, 20 godina posle poručuje da je najbitniji način na koji Srbija tretira događaje u Hrvatskoj iz 1995.

Sa samo devet godina bila je prinuđena da sa članovima porodice napusti Hrvatsku, sada živi u beogradaskoj opštini Grocka i u izjavi Tanjugu kaže da joj je posebno drago što ove godine Srbija prvi put „na dostojanstven način“ obeležava taj događaj i odaje počast žrtvama.

Izbeglički put porodice Popović išao je iz Hrvatske preko Banjaluke, Šimanovaca, Rušnja do Grocke gde su utočište pronašli u kući jednog rođaka.

Ne želeći da komentariše način na koji godišnjicu Oluje slave u njenoj nekadašnoj domovini, devojka koja je diplomirala na prestoničkom Ekonomskom fakultetu i uspesno „uplivala“ u poslovne vode, samo je navela da je to njihov način i put, njihove odluke, deo politike…“.

Hrvatsku vojno policijsku akciju vidi kao zločinačku i kaže da je ulogu govornika na centralnoj državnoj manifestaciji obeležavanja 5. avgusta u Sremskoj Rači prihvatila koko bi se infiormacije o zločinima koji su se dogodili tokom Oluje proširile, jer , naglašava, o tome se „malo zna“.

„Ponosna sam što ću biti deo toga“, ističe Popović koja je izabrana da govori na manifesrtaciji nakon što je na internet stranicama objavljen njen tekst napisan 2009. godine – „Sećanje na oluju nad mojim Krajišnicima“, odnosno „Ispovest devojčice iz Like“ iz kojeg će i pročitati neke delove.

Devojka iz kolone, kako je najavljuju organizatori centralne manifestacije na kojoj će govoriti i srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kaže da je životni put njenih prognanih sunarodnika sličan i podseća da se i 20 godina nakon Oluje i dalje ne zna za sudbine mnogih Srba, kao i da su ostala nerešena određena pitanja, poput imovinskog…

Svoje rodno mesto u Hrvatskoj, Zalužnicu, Đurđica je bila u prilici da poseti nakon rata, ali sliku koju je ponela nije lepa jer je, svedoči, i dalje „tužno, napušteno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar