U trendu

Napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u noći izmedju četvrtka i petka, a policija je izvršila uvidjaj, saopštio je danas Centar za praktičnu politiku.
„Ovaj napad dogadja se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja gradjana i njihovih organizacija. Očekujemo hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili“, navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine: Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.Kuća ljudskih prava ocenila je da je nasilje u društvu sve „intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji“.

„Napadi su i kulminacija kampanje koje protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja gradjana da rade u interesu stranih sila“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da se nasilje u Srbiji razvija nesmetano pre svega usled odsustva efikasne reakcije državnih organa.

„Podsećamo javnost da još uvek nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicijena brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine“, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava pozvala je vlasti da hitno „prekine spiralu nasilja“ i da se institucionalnim metodama obračuna sa nasilnicima.

„Svaki novi nerazrešeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti“, naveo je Centar za prakticnu politiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.