U trendu

Naprednjaci najpopularniji, slede SPS i DS

Srpska napredna Stranka (SNS) i dalje ima najveću podršku birača u Srbiji, a za njom slede Socijalistička partija Srbije (SPS) i Demokratska stranka (DS), pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao.

Istraživanje je sprovedeno od 10. do 18. oktobra kombinovanim tehnikama – telefonskom anketom i razgovorom na terenu, na reprezentativnom uzorku od 1.100 gradjana Srbije bez Kosova.

Na parlamentarne izbore ako bi bili održani u nedelju, sigurno bi izašlo 63,4 odsto birača.

Ako bi se glasovi neodlučnih proporcionalno raspodelili, istraživanje pokazuje da bi SNS dobio 45,8 odsto, SPS 10,4 odsto, DS 9,4 odsto, a Srpska radikalna stranka 5,8 odsto. Cenzus ne bi prešla više nijedna stranka, a blizu tog praga sa 4,5 odsto bio bi Pokret Dveri.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u EU, pozitivan odgovor dalo je 46,8 odsto ispitanika, dok je 41,5 odsto reklo da ne podržava ulazak Srbije u Uniju.

Na pitanje da li bi trebalo priznati nezavisnost Kosova, ukoliko bi to bio uslov za ulazak u EU, 76,3 odsto ispitanih reklo je da to ne bi trebalo prihvatiti, dok je 14,9 odsto reklo da bi takav eventualni uslov trebalo prihvatiti.

Za podelu Kosova po kojoj bi Srbiji pripao sever i glavni manastiri, a ostatak priznat kao nezavisna država, izjasnilo se 46 odsto ispitanih, dok je protiv tog predloga bilo 44,4 odsto anketiranih gradjana.

Ulasku Srbije u NATO protivi se 80,1 odsto ispitanika, a podršku eventualnom savezu Srbije sa Rusijom dalo je 68,2 odsto anketiranih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.