U trendu

Nastavak dijaloga 27. januara u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd i Priština 27. januara nastaviti dijalog u Briselu, za koji je ocenio da će biti „možda još i teži od dosadašnjeg“, ali je istakao da su pregovori jedini mogući put da se kosovskim Srbima obezbedi sigurnost i normalan život.

„Očekuju nas teški razgovori, isti onakvi kakve smo imali, možda još i teži. Da je lako i da će da bude lako – neće, ali da li mi to moramo da uradimo, da li moramo da prođemo kroz teške razgovore i da rešavamo probleme u interesu i Srba i Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji – siguran sam da moramo“, rekao je Vučić za Radio Slobodna Evropa.

„Bez obzira da li ćemo nešto da donesemo, bez obzira da li ćemo nešto da zaključimo 27. januara, nešto novo ili će nam za neki novi sporazum trebati mesec, dva, tri ili četiri, siguran sam da je to jedini mogući put. Ne znam kako će sve da izgleda za tri ili četiri godine, ali znam da mi moramo da obezbedimo Srbima da budu bezbedni, da budu sigurni, da deca mogu da nam idu bezbedno u škole, da idu u vrtiće, da isto to bude garantovano albanskoj deci“, rekao je on.

Premijer je rekao da vlada i on lično žele da se u Briselu otvori nova tema koja se odnosi na brži protok ljudi, roba i kapitala.

„Ne želim da imamo zaustavljanja, da imamo potvrde, papire koje izdajemo na administrativnoj liniji, kako mi kažemo, ili kako Albanci kažu – na granici“, rekao je premijer i dodao da su Srbiji ako želi da ima profitabilne letove za Njujork potrebni i srpski i abanski putnici.

On je podsetio na značaj ekonomskih interesa i bezbednost.

Prema njegovim rečima, važno je da se stvori ambijent u kome nema problema između političkih rukovodstava, i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, i albanskog rukovodstva sa Kosova i srpskog rukovodstva u Beogradu, da se svi ponašaju kao neko ko zna da mora da živi i da radi zajedno i uspešno da bi svi bili uspešni.“Ako na taj način budemo posmatrali stvari, nemam nikakvih sumnji da ćemo da napravimo dobar rezultat i zato očekujem sa iskrenom željom da još mnogo toga unapredimo u Briselu. Evropska unija bi tu bila od pomoći“, dodao je premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar