U trendu

Nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu u ponedeljak bi saslušavanjem svedoka trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Nastavak postupka zakazan je za 10 časova, a medju sedam predloženih svedoka su i univerzitetski profesor Kosta Čavoški i istoričar Bojan Dimitrijević, koga je nedavno Demokratska stranka isključila iz članstva zbog „relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića“.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nije sudjeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.