U trendu

Nastavak sudjenja žandarmima 20. juna

Na današnjem nastavku sudjenja žandarmima koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, tokom Parade ponosa 2014. godine, svedočenje je nastavila novinarka televizije N1 Jelena Zorić.

Ekipa te televizije snimila je incident 28. septembra, a novinarka Jelena Zorić danas je u Višem sudu u Beogradu rekla da je  „perifernim vidom“ primetila pored žandarma više od dva civila i potom čula žagor i graju i reči: „Alo, odbij, šta to radiš…“ i da je videla tuču.

„Meni je uživo delovalo da se čovek sa kapuljačom brani, dok sam posle na usporenom snimku videla da je reč o Andreju Vučiću i da je bacao flašicu“, rekla je Zorić.

Ona je navela i da nije videla da je Predrag Mali udaran i da je jedini udarac koji je videla udarac pendrekom po ledjima Andreja Vučića.

U nastavku sudjenja svedočio je pripadnik obezbedjenja premijera Srbije Aleksandra Vučića, odnosno vozač prethodnice Darko Kostić, koji je kazao da je tog jutra kada se dogodio incident s pripadnicima vojne policije Sašom Jovanovićem i Saša Stankovićem dobio službeni zadatak.

Kako je objasnio, oni su zaustavljeni na uglu Birčaninove i Svetozara Markovića, Jovanović je izašao iz kola i Kostić je krenuo za njim, ali su ga pripadnici Žandarmerije zaustavili, uhvatili za lice i pribili na zid, iako je on pokazao legitimaciju.

„Krenuo sam da se vraćam ka kolima i rekao sam snimatelju da ne snima tablice vozila, jer je reč o službenom automobilu. Kad sam seo u kola, opet mi je prišla Žandarmerija, bilo je tu raznih rečenica, jedan mi je uperio pištolj u glavu, ali se situacija smirila. Odjednom sam video Jovanovića, Stankovića kako izlaze sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim“, rekao je Kostić.

On je dodao da su onda vozilom krenuli ka Vladi Srbije gde se nalazila medicinska ekipa, a da su nakon pregleda konstatovane teže povrede zbog čega su krenuli ka Vojno-medicinskoj akademiji.

Advokat šestorice žandarma Vladimir Vučinić uložio je primedbu na način na koji sudija Svetlana Aleksić rukovodi postupkom, jer je dopustila da punomoćnica iznese primedbu pre nego što je dobila reč.

„Zaista se pitamo da li je ovo dvostranački postupak“, rekao je Vučinić, s kojim se saglasio i drugi advokat žandarma Aleksandar Ćurčić.

Ćurčić je izneo primedbu i na svedočenje Darka Kostića, koje „nije u skladu sa vojnom terminologijom“.

„Pojmovi o kojima sam ga pitao su vojni, a on nije mogao da prepozna nijedan. Taj čovek o prethodnici ništa ne zna“, rekao je on.

Advokat je izneo i primedbu na iskaz Darinke Mirović, koja je svedočila na prethodnom ročištu, ocenivši da je njen iskaz medjusobno protivrečan i upadljivo neistinit.

On je ponovio predlog da se sa slučaja skine oznaka tajnosti i da se svedoci oslobode čuvanja vojne tajne.

Sledeće sudjenje zakazano je za 20. jun, kada će biti ispitana tri svedoka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.