U trendu

Nastavak tenzija na Kosovu može biti tragičan

Prištinski analitičar Beljulj Bećaj izjavio je danas da je Kosovo na raskršću i da sadašnja situacija nema političko rešenje, te da nastavak tenzija može imati tragične posledice za Kosovo.

„Nastavak ovakvog scenarija završiće se produbljivanjem nezadovoljstava i fizičkim sukobom koji će se proširiti izvan parlamenta, te izazvati gradjansko nezadovoljstvo koje može imati tragičan epilog za Kosovo. Kosovo je na raskršču. Nastavak je put bez izlaza. Prekid je jedino racionalno ponašanje, posle čega treba tražiti balansirano rešenje“, rekao je Bećaj za dnevnik Epoka e re.

On je ocenio da je doveden u pitanje legitimitet Skupštine Kosova i odluka koje su donete bez glasova i prisustva opozicije.

Prema njegovim rečima, izlaz je u stvaranju tehničke vlade.

„Izbori nisu rešenje jer je stvorena klima sukoba. Ne verujem da bi gubitnik u klimi totalnog nepoverenja mogao da prihvati izborni poraz. SAD, Nemačka ili Velika Britanija treba da pozovu relevantne faktore da formiraju tehničku vladu koja bi ostvarila neke medjunarodne obaveze i stvorila uslove za aktiviranje Specijalnog suda za pretpostavljene ratne zločine, posle čega bi se oformila klima da gradjani glasaju bez straha u relativno relaksiranim okolnostima“, ocenio je Bećaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.