U trendu

Nastavlja se suđenje žandarmima

Pred Višim sudom u Beogradu sutra se nastavlja suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojice pripadnika jedinice vojne policije Kobre tokom Parade ponosa 2014. godine.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić. Oni bi sutra trebalo da počnu da iznose svoju odbranu.

Pripadnici Žandarmerije se terete da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju s krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Početak suđenja zakazan je za 10 sati u Palati pravde.

Na njihovom prvom pojavljivanju u sudu, kada je pročitana optužnica, oni su kratko izasnili da nisu krivi. Njihovi advokati istakli su da je optužnica „krivo postavljena“, nejasna i da nije individualizovana odgovornost policajaca.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Janković je podneo prijave zbog sumnje da su se pripadnici Kobri oglušili o usmena naređenja, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.