U trendu

NATO otvoren za saradnju sa Srbijom čiju vojnu neutralnost poštuje

NATO je otvoren za sve vidove saradnje sa Srbijom ali poštuje neutralnost Beograda i ne smatra je preprekom za tu saradnju, izjavio je danas šef NATO kancelarije za vezu u Srbiji general Ćezare Marineli.

Na seminaru o medjunarodnoj vojnoj saradnji u Zrenjaninu, Marineli je ocenio da je postojeći nivo saradnje NATO i Vojske Srbije (VS) veoma dobar kao i da raste nivo složenosti obuke u okviru vežbi u kojima učestvuju pripadnici Alijanse i VS.

„NATO je otvoren za sve vidove saradnje ali poštuje vojnu neutralnost Beograda i ona za nas ne predstavlja problem niti prepreku za saradnju“, rekao je Marineli dodavši da Alijansa poštuje i saradnju koju Srbija na vojnom planu ima sa Rusijom.

Šef NATO kancelarije je posebno istakao i doprinos koji Srbija daje mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije navodeći da se po broju angažovanih vojnika u tim operacijama nalazi na sedmom mestu u Evropi.

Vojni izaslanik Velike Britanije u Beogradu Sajmon Ficgibon ocenio je da ta zemlja prepoznaje Srbiju kao najbitnijeg partnera u regionu s obzirom na geografski položaj i regionalni uticaj.

Prema njegovim recima, najznačajnije oblasti vojne saradnje Velike Britanije i Srbije tiču se profesionalnog vojnog obrazovanja srpskih oficira na bitanskim vojnim akademijama kao i razmene iskustava iz mirovnih misijama.

On je rekao da je sto se tiče tradicionalne vojne saradnje ona na prilično niskom nivou i to uglavnom iz političkih razloga ali se popravlja.

„Želimo da Srbi i Britanci budu zajedno angažovani u nekim budućim mirovnim misijama ali to je prvensveno stvar političke volje“,  rekao je Ficgibon.

Prema rečima vojnog izaslanika SAD u Beogradu Tahta Blekberna,  Srbija i SAD razvijaju prave partnerske odnose a saradnja dve zemlje u sferi odbrane počiva na zajednicki prihvaćenim vrednostima poput stabilnosti i bezbednosti.

„SAD znaju da je Srbija suverena zemlja i mi uvažavamo njenu neutralnost. SAD su izdvolije sedam miliona dolara za proširenje kapaciteta baze Jug kraj Bujanovca u koji se vrši obuka za učešće u mirovnim misijama… kao i milion dolar bespovratne pomoći za obrazovno usavršavanje srpskih oficira i podoficira u SAD“, kazao je on.

Dvodnevni seminar u Zrenjaninu koji je posvećen predstavljanju medjunarodnih vojnih aktivnosti i vežbi u kojima ucestvuju pripadnici VS organizovalo je Ministarstvo odbrane Srbije u saradnji sa ambasadom Velike Britanije u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.