U trendu

Nazarbajev: Srbija je važan partner Kazahstana u Evropi

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je danas u Beogradu da je Srbija važan partner Kazahstana u Evropi, ali da trgovinski i ekonomski odnosi ne odgovaraju mogućnostima dve zemlje.

Nazarbajev koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare s predsednikom Tomislavom Nikolićem da je Srbija „važan i perspektivan partner Kazahstana u Evropi“, da je potencijal za medjusobnu saradnju veliki, i da su razgovarali kako da se olakša trgovinska i ekonomska saradnja uopšte.

„Danas su nažalost trgovinski odnosi i ekonomska saradnja na niskom nivou i ne odgovaraju mogućnostima naših država“, rekao je Nazarbajev i dodao da se uverio da postoji veliki potencijal za jačanje političkih, ekonomskih i kluturnih onosa.

Nazarbajev je izjavio da će njegova zemlja, kao članica Evroazijske ekonomske unije, podržati uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Srbijom.

„Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želu da uspostavi zonu slobodne trgovine i Kazahstan će kao član te unije, to podržavati“, rekao je Nazarbajev.

Nazarbajev je rekao da su lideri zemalja te unije u maju ove godine u Astani doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije, da bi se uspostavila zona slobodne trgovine.

On je rekao da danas potpisani sporazumi omogućavaju bolju saradnju i uspostavljanje direktnih kontakata.

Nazarbajev je rekao da u Kazahstanu posluje 15 kompanija sa srpskim kapitalom, i dodao da ta zemlja računa na dolazak novih srpskih kompanija s naprednim iskustvom i tehnologijom, posebno radi izgradnje infrastrukture koja obuhvata i železnicu duž novog „Puta svile“.

Tokom razgovora dve delegacije u Beogradu definisani su prioritetni pravci saradnje dve zemlje, pre svega u industriji, gradjevinarstvu, poljoprivredi, saobraćaju, tranzitu, medicini, turizmu, malom i srednjem biznisu.

Povodom otvaranja izložbe EXPO 2017 u junu sledeće godine u Astani, čija je tema energetika, Nazarbajev je pozvao Srbiju da otvori svoje paviljone, a presdednika Srbije da dodje kao počasni gost.

Nazarbajev i Nikolić su razgovarali i o saradnji na medjunarodnoj sceni, i dogovorili su se „o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana Saveta bezbednosti UN 2017. i 2018“, rekao je kazahstanski predsednik.

Nazarbajev je zahvalio za postavljanje biste kazahstanskog pesnika i filozofa Žambila Žabajeva, rekavši da to pokazuje poštovanje sprskog naroda prema kulturi njegove zemlje i doprinosi jačanju prijateljstva dva naroda.

„Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelj u daljini, oni stvaraju geografske širine i geografske dužine“, citirao je Nazarbajev jednu izreku.

Nazarbajev je rekao da je njegova delegacija zadovoljna rezultatima pregovora sa srpskim zvaničnicima koji su pokazali „opštu težnju za širenjem saradnje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.