U trendu

Ne da(vi)mo Beograd: U ponedeljak otkazi odgovornima za Savamalu

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ najavila je da će se sutra u 9.00 okupiti na Trgu Nikole Pašića, ispred Skupštine Grada Beograda, kako bi „uručili otkaze“ odgovornima za rušenje u Savamali u izbornoj noći, 24-25. aprila.

„Nedopustivo je da mesec i po dana nakon što je vrh gradske vlasti označen kao odgovoran za ovaj zločin, niko nije smenjen i niko nije odgovarao. Nedopustivo je da javne funkcije vrše oni koji su organizovali noćno rušenje zgrada i maltretiranje gradjana.

„Na čelu Beograda kriminalci ne smeju ostati ni dana duže. Nećemo im dozvoliti da se zaboravi i da prodje. Vršićemo pritisak i zahtevati da snose odgovornost gde god da se pojave, gde god da vrše javnu funkciju“, navodi se u saopštenju.

Kako su najavili, članovi Inicijative neće prestati da traže odgovornost, ako oni koji su odgovorni za rušenje objekata u Savamali ne budu na sednici Skupštine.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ do sada je organizovala pet masovnih gradjanskih protesta zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala u noći izmedju 24. i 25. aprila, na kojima su zatražene ostavke gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, v.d. direktora policije Vladimira Rebića, predsednika Skupštine Beograda Nikole Nikodijevića i načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.

Te noći su osobe s fantomkama bagerima porušile nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici i maltretirale gradjane koji su se tu zatekli, vezivali ih i oduzimali im mobilne telefone. Gradjani su zvali policiju, ali su ih službenici, govoreći da nisu nadležni, upućivali na Komunalnu policiju u kojoj su im takodje rekli da nisu nadležni, te niko nije izvršio uvidjaj.

U izveštaju o kontroli rada policije u izbornoj noći, zaštitnik gradjana Saša Janković naveo je da je službenicima iz vrha policije bilo naredjeno da ne reaguju na pozive gradjana.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre mesec i po dana izjavio je da je vrh gradske vlasti odgovoran za noćno rušenje Savamale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar