U trendu

Ne može se podizati spomenik Miloševiću i zalagati se za EU

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev saopštio je danas da je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o pitanju podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću „vrhunac trenutne nesuvisle politike“, nakon podrške koju su ovoj ideji dali ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima, veoma je problematično to što Tomislav Nikolić govori o ujedinjenju podizanjem spomenika Slobodanu Miloševiću, koji je „simbol razjedinjenja i destruktivne polike devedesetih“.

„Nikolić bi trebalo da razmisli da li neko, ko je državu čiji je on trenutno predsednik, doveo do ivice propasti, ratova, sankcija, bombardovanja, prinudnog raseljavanja, uopšte zaslužuje spomenik ili bi trebalo da se od takve ličnosti ogradi”, rekao je Jakovljev.

On je kazao da je nemoguće govoriti o evropskim integracijama, napretku i pomirenju u regionu s jedne strane, a istovremeno govoriti o podršci nekome ko je „ispisao najmračnije stranice bliže istorije ove države“.

„Nikolićeva izjava da je podržavao Miloševića u njegovoj borbi je za svaku osudu, jer se svi dobro sećamo šta je ta borba značila i do čega je dovela. Ako to znači da predsednik Nikolić i dalje stoji iza ovakvog načina ‘borbe’, takva izjava zaslužuje svaku osudu i sankciju“, naveo je Jakovljev.

Kako je dodao, „posebno je zanimljiva“ potreba predsednika Nikolića da iznese svoje vidjenje na temu o kojoj ga niko nije pitao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar