U trendu

Ne nagraditi Kosovo prijemom u Unesko

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je na skupu u Ujedinjenim nacijama na uništavanje spomenika kulturne i istorijske baštine na Kosovu i zatražio da se Kosovo zbog takvog delovanja „ne nagradi“ prijemom u članstvo Uneska.

U govoru u Njujorku na skupu na visokom nivou na temu „Očuvanje kulturnog nasleđa – imperativ za čovečanstvo“ Dačić je sinoć ukazao da se ni na koji način ne može tolerisati vandalizam prema spomenicima kulture, ali da je nažalost sve prisutnije uništavanje nasleđa drugih kultura i da u svetu danas najvredniji spomenici istorije čovečanstva postaju meta napada ekstremista.

Osude tih napada imaju jednu poruku „Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo“, rekao je Dačić citirajući naziv skupa u govoru koji je danas dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Ujedinjeni smo u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo“, rekao je Dačić.

On je ukazao da se Srbija s aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na Kosovu kao delu svoje teritorije koja je, po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, pod upravom UN.

„Na prostoru Kosova i Metohije 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bio je meta napada“, rekao je Dačič i ukazao da od tih 61 ima status spomenika kulture, a 18 je od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Naveo je da su uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta i ukazao da je „posebno zabrinjavajuće to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu“.

„Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji, ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku“, rekao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.