U trendu

Ne smemo da zaboravimo srpske žrtve u Hrvatskoj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Hrvatskoj danas živi 80 odsto manje Srba nego što je ih je živelo kada je na današnji dan pre 75 godina osnovana Nezavisna država Hrvatska (NDH) i dodao da iako Srbija želi mir i dobre odnose sa susedima, nema pravo da zaboravi tu činjenicu.

Povodom obeležavanja 75 godina početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i stradanja srpskog naroda u tom sukobu, Vučić je rekao da je jedini smisao i proklamovana državna politika, kako se izrazio, „monstrum države nacističke NDH“ bilo istrebljenje Srba, Jevreja i Roma i dodao da ga muči pitanje koje je postavila i nemački filozof jevrejskog porekla Hana Arent kada je govorila o nacizmu  –  da li bi iko imao grižu savesti da su pobedili.

„Mi smo dali jasne odgovore na to kada smo osudili zločine, a sada na to pitanje treba da daju odgovor i Hrvatska i EU. I to ne zato što Hrvatsku na to tera neko iz Srbije, nego zato što je na to obavezuje njena prošlost“, rekao je Vučić.

On je ocenio da to nisu bilo zločini nekog pomahnitalog ludaka, nego jasna politika države koja je ozakonila zločin a da je ta politika prema Srbima imala kontinuitet i u dogadjajima pre 20 godina, odnosno da nije sasvim nestala jer i danas postoje njeni protagonisti.

„Kao premijer Srbije imam zadatak da je držim dalje od svakog pakla. Rat, osveta i mržnja su pakao i zato danas svima pa i žrtvama poručujem da ne sanjaju osvetu nego život“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar