U trendu

Ne tražimo da Srbija bira između Rusije i Zapada

Niko od Srbije ne traži da bira između prijateljstva sa Rusijom i prijateljstva sa Zapadom, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Skot je u intervjuu za „Blic“ rekao da je to kako će se odnosi Beograda i Moskve razvijati, stvar Srbije.

„Ako Srbija želi da se pridruži EU, to nije samo ulazak u jednu zajednicu jedinstvenog tržišta, veći u jednu uniju zajedničkih vrednosti koja očekuje od svojih članica da se za te vrednosti i zauzmu. To znači i preduzimanje akcija kada jedna zemlja prekrši međunarodne norme. SAD zadržava snažne odnose sa Rusijom, iako imamo svojih neslaganja. I svakako očekujemo od ostalih država da razvijaju slične odnose“, rekao je Skot za Blic.

Američki ambasador je istakao da su srpsko-američki odnosi dobri i da postaju bolji.

„Neslaganja svakako postoje. To je svakako pitanje nezavisnosti Kosova, kako za Srbiju tako i za ostalih 110 država koje ga ne priznaju. To je jedan uzrok neslaganja. Briga o američkim građanima svakako je možda i ključan zadatak za našu ambasadu. Kada američke građane srpska policija ubije, a nama se obećava da će krivci biti privedeni pravdi a to se ne desi, onda je to svakako problem. Ipak, ponavljam, naši odnosi su dobri i postaju sve bolji kako na međuvladinom nivou, tako i na poslovnom“, kaže Skot.

Komentarišući konstataciju beogradskog lista, da je poslednih meseci bilo dosta trzavica u regionu, on kaže da su mnoge tenzije povezane sa izborima i tom politikom u sve tri države, a naročito u Hrvatskoj.

„Nažalost, političari ne razmišljaju na duge staze, već čine pogrešne stvari zarad instant glasova, po cenu pogoršanja odnosa u regionu. Ipak, nadam se da će s novom vladom u Hrvatskoj tenzijama doći kraj, te da će države početi da sarađuju na rešavanju zajedničkih problema, umesto razmenjivanja optužbi. Smatram da je srpska vlada spremna za to“, navodi Skot.

On je izjavio i da SAD nemaju svog favorita u predsedničkoj trci u Srbiji i da će sarađivati sa onim ko bude izabran ko god to bio.

Na pitanje da komentariše najavljeni referendum u RS, on kaže da je Dejtonski sporazum bio važan činilac postizanja mira u ovom regionu.

„Poštovanje institucija Dejtona ključno je za opstanak tog mira. Referendum kao takav je manje važan od činjenice da je RS odlučila da ignorise odluku Ustavnog suda, institucije uspostavljene Dejtonskim sporazumom,koju su obe strane u BiH odlučile da poštuju“, kaže Skot.

Odgovarajući na pitanje da li Vuk Jeremić može da zameni Ban Ki Muna na mestu generalnog sekretara UN, on kaže da je Jeremcih vodio vrlo uspešnu kampanju.

„On je čovek sa mnogo energije i diplomatskih veština, što se vidi u podršci koju dobija. Ne znam koji će biti rezultat glasanja, ali znam da će Banov naslednik biti suočen sa velikim problemima, pre svega u reformi UN sistema. Ne mogu da kažem da li će Vuk biti dobar ili loš za tu poziciju jer ga ne poznajem dovoljno dobro, to ostavljam našim ljudima u Njujorku. Ono što znam jeste da SAD ne favorizuju kandidata po tome odakle je, kog je pola, već kakve veštine ima i koje stvari može da učini kako bi doprineo boljim UN“, rekao je Skot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar