U trendu

Nedopustivo ponašanje centra za socijalni rad

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je pokrenuo postupak nadzora u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda zato što su u Rakovici objavljeni spiskovi korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama.

U saopštenju poverenik je naveo da je povodom jučerašnjeg objavljivanja spiskova korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ocenivši da je dobro što su ti spiskovi već uklonjeni, ali da je nedopušteno i neshvatljivo da se uopšte pojave na vidnom mestu odeljenja Gradskog centra u Rakovici.

Poverenik je podsetio da su podaci o korišćenju socijalne pomoći već po svojoj prirodi vrlo delikatni i da njihova obrada predstavlja posebno invazivan prodor u privatnost.

Kako se dodaje, ti podaci su i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti svrstani u kategoriju „naročito osetljivih podataka“ čija obrada je dopuštena samo uz izričit pismeni pristanak osoba o čijim podacima se radi.

Zakonom je predvidjeno da nedopuštena obrada tih podataka predstavlja kažnjiv prekršaj za koji je zaprećena kazna za preduzećša i ustanove u iznosu 50.000 do milion dinara, a za odgovorne pojedince od 5.000 do 50.000 dinara.

Ovlašćeni službenici poverenika sprovešće danas neposredan nadzor u Centru za socijalni rad i utvrditi sve relevantne činjenice. Po okončanju postupka nadzora poverenik će o merama koje će preduzeti informisati javnost, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.