U trendu

Nedovoljno novca za civilno društvo

Za delovanje organizacija civilnog društva u regionu nema dovoljno novca, ocenjeno je danas na skupu o ulozi civilnog društva u evropskim integracijama.

„Plašim se da će sa migrantskom krizom to postati još evidentnije“, rekao je zamenik direktora Kancelarije  za evropske integracije  Srdjan Majstorović na skupu o ulozi civilnog društva u evropskim integracijama zemalja regiona u organizaciji Medjunarodnog evropskog pokreta i Evropskog pokreta u Srbiji održanom u Domu Narodne skupštene.

Ocenio je da bi regionalna saradnja i razmena iskustava bila veoma dobra za reforme društva u ključnim oblastima vladavine prava i pravosudja koje se obradjuju u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU.

Na nedostatak novca za civilno društvo ukazala je i saradnica Nemačkog instituta za medjunarodna i bezbednosna pitanja (SWP) Alida Vračić, koja je ocenila i da civilno društvo nema dovoljnu ulogu u odlučivanju.

Navela je da je u migrantskoj krizi civilno društvo praktično preuzelo zadatak države, ali da nije bilo uključeno kada je došlo do odlučivanja, odnosno donošenja propisa.

Kao problem sa kojim se treba suočiti istakla je i nedovoljnu podršku proširenju u EU.

Navela je da je manje od 50 odsto građana EU zainteresovani za proširenje, dok je u nekim zemljama poput Nemačke taj procenat i znatno manji.

Dvodnevni skup pod nazivom „Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu“ otvorili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Mihailo Crnobrnja i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Teme skupa su dijalog civilnog društva i države u procesu pristupanja EU, kao i mogućnosti za produbljivanje saradnje civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske i Evrope u oblasti politike proširenja EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.