U trendu

Negodovanja povodom gašenja sportskog odeljenja

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) najoštrije je danas osudio odluku Ministarstva prosvete da ugasi popularno sportsko odeljenje u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u tom gradu.

„Reč je o nesumnjivo štetnoj i diskriminatorskoj odluci. Novosadska deca, ali i mladi sportisti iz drugih delova Vojvodine ne smeju biti žrtve politikantskih igara u režiji Srpske napredne stranke (SNS)“, ocenili su iz DS.

Prema njihovom mišljenju, ta odluka buduću elitu društva projektuje prema „svetonazorima SNS u kojim se učenje i telesno vežbanje, kao preduslov za razvoj zdravih i sposobnih ljudi, zamenjuje kupovinom i falsifikovanjem diploma“.

Sportsko odeljenje u Gimnaziji formirano je pre oko 10 godina s ciljem da se mladim sportistima pruži vrhunsko obrazovanje, a da se istovremeno ne remeti njihov trenažni i takmičarski proces.

„Navodne teškoće u organizaciji nastave u medjusmeni, kojim Ministarstvo prosvete pokušava da opravda svoju skandaloznu odluku, u slučaju Zmaj Jovine jednostavno ne postoje. Budući da Ministarstvo istovremeno želi da sačuva sportska odeljenja u Beogradu, dok ista gasi u Novom Sadu i drugim delovina Srbije, sporna odluka se može tumačiti kao akt dodatne centralizacije i beogradizacije zemlje“, piše DS.

Na vest o mogućnosti ukidanja sportskog odeljenja u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu negodovao je i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić koji je izjavio da će se Gradska uprava za obrazovanje boriti protiv te namere Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Novi Sad je u prošlosti iznedrio veliki broj vrhunskih sportista, a oni su uzor našoj deci i veliki ljudi. Nema sumnje u to da je u našoj najjačoj gimnaziji potrebno da postoje uslovi za školovanje onih koji kroz sport predstavljaju ne samo naš grad, nego i čitavu naciju“, poručio je Jelić.

On je dodao da je prilikom nedavne posete ministra obrazovanja Srdjana Verbića Novom Sadu razgovarao sa njim i istakao važnost postojanja sportskog odeljenja u jednoj vrhunskoj obrazovnoj ustanovi, Zmaj Jovina gimanzija.

„Dobili smo uverenje da će Ministarstvo uzeti u obzir naš apel i da će ozbiljno pristupiti ovoj temi“, rekao je Jelić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio je tim povodom i zvanični dopis Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem traži da se razmotri i povuče odluka o ukidanju sportskog odeljenja u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.