U trendu

Nekome se žuri da pokloni zemljište PKB-a

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS)  Balša Božović izjavio je  danas da Poljoprivredna korporacija „Beograd“ (PKB) „u narednim danima ide u pogubnu privatizaciju“ i  da se „sada nekom žuri da privatizacijom PKB-a pokloni i više hiljada hektara zemlje“.

U izjavi koja je dostavljena medijima, on je zatražio od gradonačelnika Beograda  Siniše Malog i ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović da objasne na osnovu čijeg zahteva i na osnovu kojih ovlašćenja je državno poljoprivredno zemljište, čiji je PKB bio korisnik, poklonjeno preduzeću PKB čiji je vlasnik grad Beograd.

Božović, koji je i predsednik beogradskog odbora DS-a, istakao je da prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nije moguće otuđivati zemljište koje je u svojini Republike Srbije.

„Zato postavljamo pitanje da li ste uknjižili državnu zemlju na preduzeće PKB? Katastar je odbio da uknjiži zemlju na PKB. Ali Siniša Mali i Zorana Mihajlović to rade kao drugostepeni organ u ovom postupku (ministarstvo) i mimo zakona vrše uknjižbu“, rekao je Božović.

Kako je istakao, to znači da budući kupac PKB-a automatski postaje i vlasnik zemljišta.

„Zemljište je očigledno i jedini razlog privatizacije“, rekao je Božović, ističući da se DS protivi privatizaciji PKB-a i da smatra da uz profesionalni menadžment, kakav je bio u vreme demokrata, može uspešno da se vodi to gradsko preduzeće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.