U trendu

Nema političke volje da se reši sudbina nestalih

Udruženja srpskih i albanskih porodica kidnapovanih i nestalih ocenili su danas na konferencijama za novinare u Beogradu i Prištini da bi spisak nestalih, na kome je 1.670 imena, bio daleko manji da postoji istinska politička volja srpskih i albanskih zvaničnika.

Predstavnici porodica upozorili su, povodom Međunarodnog dana nestalih, da se broj identifikacija i ekshumacija iz godine u godinu smanjuje, i zatražili hitnu proveru pogrešnih identifikacija, odnosno proveru svih koji su sahranjeni nakon identifikacije obavljene na klasičan način, ne na osnovu DNK analize.

„Broj ekshumacija i identifikacija se smanjuje, a na spisku nestalih bilo bi mnogo manje imena kada bi zvaničnici u Beogradu i Prištini počeli ovaj problem zajednički da rešavaju“, rekla je predstavnica uruženja Nataša Šćepanović.

Na konferencijama u Beogradu i Prištini pročitano je pismo sa zahtevima kojim traže proveru svih lokacija na kojima se sumnja da postoje posmrtni ostaci nestalih, kao i pokretanje nepristrasnih istraga svih otmica i ubistava i pronalaženje odgovornih.

Porodice zahtevaju i da se u Briselu što pre pokrene dijalog o otetim i da se konačno vrati dostojanstvo nevinim žrtvama i njihovim porodicama, navedeno je u pismu, koje su na srpskom i albanskom pročitali Šćepanović i predstavnik porodica nastalih Albanaca Ljuš Krasnići.

Šćepanović je podsetila da je po zvaničnim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i dalje nepoznata sudbina 1.670 nestalih osoba.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Srbija apsolutno odgovorila na sve zahteve koji su pred nju postavljeni, kao i da su rađene provere i reekshumacije, ali da nedostaju informacije druge strane, kao i od međunarodnih misija.

„Trebaju nam ozbiljnije informacije od predstavnika međunarodnih misija UNMIK-a, OEBS-a, Kfora, Euleksa, a najmanje informacija smo dobili od njih“, rekao je Odalović i izrazio nezadovoljstvo što je prošlo godinu dana a da se beogradska i prištinska radna grupa za nestale nisu sastale.

Komisija je, kako je dodao, predala Prištini više od 2.000 dokumenata koji bi pomogli u rešavanju sudbine nestalih, ali da od druge strane nije dobijen nijedan dokument.

„Nemamo ništa protiv da se ova tema nađe u Briselu ili Njujorku, ali ovaj problem mora da se reši u Beogradu i Prištini. Mi se prema svim zahtevima ponašamo odgovorno i ponašaćemo se odgovorno“, rekao je Odalović.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što je i dalje u Prištini u mrtvačnicama više od 300 posmrtnih ostataka, i što je za godinu dana identifikovano samo jedno telo.

Odalović je dodao da očekuje da budući Sud za ratne zločine OVK pokrene utvrđivanje komandne odgovornosti i samim tim pomogne u rešavanju pitanja nestalih.

Na skupu je govorio i predstavnik Međunarodne Komisije za nestale Metju Holidej koji je rekao da je do sada identifikovano 70 odsto od oko 40.000 nestalih sa područja bivše Jugoslavije, te da je to veoma dobar rezultat, ali nedovoljan za porodice koje i dalje čekaju da čuju šta se desilo o njihovim nestalim članovima.

Konferencije u Beogradu i Prištini počele su simbolično u 12.16 jer porodice već 16 godina čekaju istinu o nestalima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.