U trendu

Nemačka video porukom odbija azilante

Vlasti Nemačke su danas objavile video snimak kojim poručuju migrantima sa Balkana da su im vrlo slabe šanse da dobiju azil u toj zemlji i da će im biti naplaćeni troškovi deportovanja.

Četvorominutni video koji će biti prikazan u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, prikazuje ukrcavanje migranata u policijski autobus a potom njihovo prekrcavanje u avion koji ih vraća u zemlje iz kojih su došli.

Nemačke vlasti se nadaju da će na ovaj način zaustaviti priliv azilanata iz jugoistočne Evrope.

Balkanski azilanti ove godine navaljuju na Nemačku, iako nemaju skoro nikakve šanse da dobiju azil.

Na video snimku glas spikera poručuje: „Ne verujte obećanjima da u Nemačkoj možete dobiti azil iz ekonomskih razloga, niti da ćete dobiti imovinske pogodnosti ili zajmove“.

Azilanti se potom upozoravaju da će im biti naplaćene „hiljade evra“ na ime troškova deportovanja u zemlje iz kojih su došli.

„Nemojte sebe i svoju porodicu uništavati finansijski kako bi bili prošvercovani u Nemačku. Pomozite aktivno da se vaša domovina ekonomski izgradi, svoje znanje i umeća koristite tamo“, dodaje se u poruci azilantima.

U prvoj polovini ove godine najviše azilanata u Nemačkoj bilo je iz Sirije, a drugo, treće i četvrto mesto zauzimaju Kosovo, Albanija i S. Oko 40 odsto ukupnog broja azilanata dolazi sa Balkana.

Zvaničnici smatraju da ekonomski migranti iz zemalja koje žele članstvo u Evropskoj uniji samo dodatno opterećuju ionako prenapregnut sistem smeštaja izbeglica i da se to odražava na nemačku volju da prihvata izbeglice iz zemalja kao što su Srbija, Irak i Eritreja.

Direktor UNHCR-a za Evropu Vinsent Koetel ocenio je danas da azilanti iz balkanskih zemalja „zagušuju sistem“ i da „ogromna većina njih nema potrebu za međunarodnom zaštitom“.

„Potrebno je da donesemo zaista brze odluke u vezi sa ljudima koji nemaju potrebu za zaštitom i da ih brzo vraćamo (kućama)“, rekao je on u Ženevi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.