U trendu

Neophodno obnoviti poverenje u regionu

Poslanik u Bundestagu Josip Juratović ocenio je danas da je neophodno raditi na ekonomskom razvoju i vladavini prava u zemljama regiona i razvijanju poverenja u regionu.

„Moramo raditi na poverenju. Ovde je izgubljeno poverenje u regionalnu saradnju ali i poverenje u budućnost i politiku“, rekao je Juratović na skupu na kome je predstavljen dokument poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu za oživljavanje evropskih integracija i vrednosti na Zapadnom Balkanu.

Juratović, koji je poslanik SPD u nemačkom parlamentu, ocenio je da već dugo postoji volja da region udje u EU, još od samita u Solunu 2003, ali da se pridruživanje regiona „nekako oteglo“.

On je istakao da je osim reformi za razvoj demokratskog društva ključna i ekonomska perspektiva, kao i rad na vladavini prava.

Podsetivši da se zalagao da se u pregovorima o članstvu Srbije u EU u decembru otvori i poglavlje 32, on je rekao „da neumorno traži da se dalje radi na poglavljima 23 i 24, jer bez njih nema budućnosti“.

Juratović je upozorio da region ostaje bez stručnjaka i mladih koji traže sreću na Zapadu i dodao da je izmedju 200.000 i 300.000 ljudi napustilo region.

„Vreme je da počnemo da razmišljamo kako ćemo graditi budućnost“, rekao je on i dodao da je stabilnost i budućnost regiona bitna i za stabilnost cele Evrope.

Juratović je kazao da je u regionu neophodno graditi gradjanska društva umesto nacionalističkih.

Prema njegovim rečima, u dokumentu koji je pripremio pod nazivom „Učvrstiti evropsku ideju na Zapadnom Balkanu“ analizira se aktuelna situacija u regionu i daju predlozi za rešavanje izazova.

Taj dokument treba da posluži kao polazna tačka za dalje diskusije sa različitim akterima u društvu, dodao je Juratović.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je povodom nedostataka konstatovanih u zemljama Zapadnog Balkana, koji su izneti u dokumentu, da se stvari, ipak, pomeraju a da je migrantska kriza pokazala da region može biti deo rešenja.

Ona je rekla da je odnos prema politici proširenja u EU mnogo kompleksniji od pukog zanemarivanja i dodala da EU „traži sebe“ pokušavajući da reši izazove kriza i odluči u kom pravcu će dalje.

Član Odbora za evropske integracije Srbije Ivan Bauer rekao je da se slaže sa šeficom pregovaračkog tima da je analiza izneta u dokumentu pesimistično-kritička ali je dodao da je vizija optimistična.

Skup su organizovali Beogradski centar za političku izuzetnost i Fondacija Fridrih Ebert.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.