U trendu

Neprimereni i senzacionalistički stavovi sindikata

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da su tumačenja stavova iznetih na sastanku Radne grupe, i senzacionalistička retorika predsednika Sindikata radnika u prosveti Slobodana Brajkovića, „krajnje neprimereni i usmerena protiv Radne grupe“.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković uputio je juče otvoreno pismo ministru prosvete Srdjanu Verbiću u kojem ga pita „Kome treba zapošljavanje novih 2.000 ljudi u obrazovanju?“ i zašto se insistira na zapošljavanju sekretara, referenata, psihologa, pedagoga, domara, spremačica.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ta tumačenja su tendenciozna i pokazuju „nedostatak kulture“ dijaloga predstavnika jednog od najvećih prosvetnih sindikata, „kojem je ukazano poverenje da učestvuje u radu Radne grupe za izradu cenovnika usluga u obrazovanju“.

„Iznošenje u javnost predloga koji su se čuli na sastanku Radne grupe kao gotovih ili nametnutih rešenja, protiv kojih se ne može boriti nikako drugačije osim putem medijskih saopštenja, destruktivno deluje na sam proces usaglašavanja socijalnih partnera u Radnoj grupi“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da je takav istup Brajkovića nekorektan prema ostalim članovima Radne grupe, koji nastoje da kroz diskusiju usaglase detalje finansiranja nastavnika i nenastavnog osoblja u okviru postojećih budžetskih ograničenja.

„Verujemo da je dijalog socijalnih partnera jedini ispravan put rešavanja spornih pitanja koja se tiču radno pravnog statusa zaposlenih u obrazovanju“, navodi ministarstvo u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.