U trendu

Nevažeće srpske lične karte iz kosovskih gradova

Kosovska ministarka Edita Tahiri rekla je danas da od ponoći gradjani više „nemaju pravo“ da pri ulasku na Kosovo kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu Srbije iz gradova na Kosovu i Metohiji.

„Lične karte koje je izdala Srbija, gde se pominju kosovske gradske kancelarije su ilegalne. Briselski sporazum iz 2011. o slobodi kretanja izmedju Kosova i Srbije o medjusobnom priznavanju ličnih karti obe zemlje kao dokumenta za prelaz odnosi se na važeće lične karte koje su izdale nadležne službe obe zemlje“, rekla je Tahiri za portal Kossev.

Dodala je da su u skladu sa tim obe strane predstavile validan primerak ličnih karti koja će druga strana priznati.

„Dakle, sve ostale su nevažeće, što znači da su lične karte koje su izdale paralelne strukture ilegalne i u suprotnosti sa sporazumom o slobodi kretanja“, rekla je Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, na Srbiji je da zaustavi izdavanje takvih nelegalnih ličnih karata.

Na pitanje koliko dugo će se „tolerisati“ gradjanima da koriste srpske lične karte, ona je kazala:“Ukoliko apliciraju za kosovsku ličnu kartu, onda će im aplikacioni sertifikat pomoći kao dodatni dokument da predju granicu“.

Pojedini gradjani žalili su se danas da ih na prelazima sa Kosovom upozoravaju da više ne mogu da koriste srpske lične karte izdate u gradovima na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.