U trendu

Nije bilo nezakonitog uvida u zdravstvene kartone gradjana Obrenovca

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da nije bilo nezakonitog uvida u zdravstvene kartone gradjana Obrenovca.

U saopštenju poverenik je naveo da je okončao postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u gradskoj opštini Obrenovac, pokrenut povodom izjave predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da je kineskoj kompaniji „Mei Ta“ dato na uvid 55.000 zdravstvenih kartona gradjana Obrenovca.

Čučković je u okviru intervuja koji je dao portalu „Insajder“ rekao da je stranoj kompaniji, potencijalnom investitoru omogućen uvid u 55.000 zdravstvenih kartona gradjana, odnosno analiza podataka, po zakonu naročito osetljivih, sadržanih u tim kartonima.

Izričita izjava „onda su analizirali svih 55.000 zdravstvenih kartona“ s pravom je izazvala uznemirenje i reakcije javnosti, naveo je poverenik i dodao da je ipak, u postupku nadzora, utvrdjeno da je izjava data neoprezno, odnosno neodgovorno, a da u stvarnosti nije povredjeno pravo gradjana na zaštitu podataka o ličnosti.

U izjašnjenju na zahtev poverenika, Čučković je rekao da se radi o „rečima izrečenim u zanosu“, kao i da mu je „izuzetno žao što je izjava shvaćena na pogrešan način“ i istakao da „pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću“ tvrdi da „u konkretnom slučaju nikada nije došlo do obrade podataka o ličnosti bilo kog gradjanina Obrenovca“.

Kako se navodi, povernik je proverio sve relevantne činjenice vezane za mogućnost pristupa zdravstvenim kartonima kako papirnim, tako i elektronskim.

Poverenik je utvrdio da u poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton, a da elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta može da pristupi samo ordinirajući lekar i medicinske sestre, i to putem jedinstvenog korisničkog imena i lozinke za svakog od njih, a svaki pristup beleži se u log fajlovima.

Dom zdravlja Obrenovac je sa kompanijom „Mei Ta“ imao kontakt u dva navrata. Kompaniji je, na njeno traženje, Dom dao podatke vezane za kapacitete hitne službe, broj vozila i tip, podatke o radnom vremenu, udaljenost od fabrike, ali ne i bilo kakve podatke o ličnosti.

Domu se takodje, do sada, obratilo ukupno 18 gradjana, koji su u zahtevu za izdavanje opšteg zdravstvenog uverenja naveli kompaniju „Mei Ta“ kao poslodavca, sa čijim zahtevima se postupalo u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.

Poverenik je ocenio da bi bilo dobro i korisno da predsednik gradske opštine Obrenovac, povodom izjave koja je bila povod celog slučaja, uputi javno izvinjenje i gradjanima i zdravstvenim radnicima Obrenovca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.