U trendu

Nije dovoljno da jedan čovek podnese ostavku zbog Savamale

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas da nije dovoljno da jedan čovek podnese ostavku zbog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala.

„Ovo je akcija koja je uključivala više različitih struktura: državne i nedržavne strukture i više nivoa po vertikali… Policija mora da ustanovi ko je to bio, moj posao je da javnim pritiskom primoram, podsetim policiju da mora da radi svoj posao… Svako u svom dvorištu neka počisti šut koji je ostao posle Savamale i biće sve u redu“, rekao je Janković za N1.

Ombudsman je kazao i da je tim slučajem bačena senka na institucije, ali da ipak veruje da nije kasno da se ta senka skine s njih.

On je rekao i da je odluka premijera Aleksandara Vučića da lično izvesti javnost o slučaju, njegova politička odluka i njegovo političko pravo.
„Očekivalo bi se, kada postoji sumnja da su u pitanju krivična dela, da tužilaštvo bude to koje će proceniti šta i koliko će da saopšti a da ne ugrozi tok istrage. Ovo je par ekselans politička tema i pretpostavljam da je zato predsednik vlade odlučio da se obrati gradjanima“, rekao je Janković.

Na pitanje koje vrste odgovornosti se za rušenje u Savamali mogu snositi, Janković je rekao da postoje različite vrste odgovornosti – jedna je politička, druga je krivično-pravna, zatim prekšajna, ali i disciplinska, o kojoj će odlučivati šefovi organa vlasti koji nisu radili kako treba.

„Ja sam kao Zaštitinik gradjana utvrdio da policija nije radila kako treba i na nekome unutar MUP-u je da tu odgovornost sa policije skine na pojedince. To je neophodno da se desi“, ocenio je Janković.

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i da će oni za to snositi odgovornost.

Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći izmedju 24. i 25. aprila, a objekte su bagerima porušili ljudi sa fantomkama na glavama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.