U trendu

Nije pretplata već taksa, nije šija nego vrat

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je danas da je iznos takse koju će građani plaćati za Radio-televiziju Srbije (RTS) identičan iznosu pretplate, što je „još jedan od dokaza da je sadašnja vlast zavaravala građane“.

„Koliko se ja sećam, (premijer Aleksandar) Vučić je pre nekih godinu dana rekao da je televizijska pretplata ukinuta. Ta izjava nije praćena nikakvim uredbama. Mislim da je ovo još jedan od dokaza da je ova vlast suštinski lagala i zavaravala građane Srbije. Ukinuli smo vam pretplatu, ali uveli taksu, nije šija nego vrat“, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da će svi građani plaćati dvostruko, kroz taksu na brojila i iz budžeta.

„Ispravan princip je da ne možete imati nezavisan javni servis, a da je on umešan sa izvršnom vlašću. Ovako, pošto svi plaćamo a vlada odlučuje, jasno je da nema ‘n’ od nezavisnosti, nažalost i ova odluka predstavlja izbegavanje ispunjenja izbornih obećanja ove vlasti“, dodao je on.

Šef poslaničke grupe DS istakao je da je ta stranka protiv toga da se ukinu lokalni i regionalni javni servisi.

„Gasi se Radio Jugoslavija koji izveštava na nekoliko jezika i predstavlja prozor u svet, gubi se mogućnost da regioni i lokali u Srbiji imaju svoju informaciju“, kazao je on.

Kako je objasnio, gubitkom lokalnih medija više od 2.500 ljudi će izgubiti posao.

On je ocenio da režim želi da se građani informišu putem rijaliti programa i dodao da je projektno finansiranje medija ‘fama’.

„Ovo stvara prostor za zloupotrebe i nameru da u Srbiji postoji 200 Pink kanala u smislu negacije pravog, objektivnog novinarstva. Suštinski, želja režima je da se građani Srbije informišu preko komercijalnih televizija, kroz rijaliti šou i da ne znaju šta im se dešava. A ubuduće ako se vi novinari usudite da bilo šta upitate dobićete jabuku“, naveo je Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.