U trendu

Nije se odustalo od reforme pravosuđa

Ministar pravde Nikola Selaković istakao je danas u parlamentu da se nije odustalo od reforme pravosuđa u Srbiji. 

Na pitanje Vladimira Pavićevića iz Nove stranke da li se odustalo od reforme pravosuđa, pošto za 12 meseci nije bilo inicijative da se u skupštini razgovara o predlozima zakona važnim za reformu pravosuđa – Predlogu izmene zakona o Državnom veću tužilaca, kao i Predlogu izmene zakona o visokom savetu sudstva – Selaković je odgovorio sa „daleko od toga“.

Ministar je rekao da je razlog što ove izmene zakona nisu usvojene to što se vredno radi na poglavlju 23, kao i to što Vencijanska komisija nema najpozitivnije mišljenje o nekim izmenama u ovim predlozima zakona.

On je naveo i da je utvrđeno da postizanje nekih ciljeva nacionalne strategije za reformu pravosuđa nije moguće bez promene Ustava.

Selaković je danas u Skupštini Srbije obrazlagao predložene sporazume Srbije i Turske o izručenju, o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima.

On je kazao da će ti sporazumi doprineti većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica, ali i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala.

„Rešenja sadržana u ovim ugovorima treba da doprinesu većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica jedne države kada se nađu na teritoriji druge države, a to je pravo na pravnu zaštitu, pravo na besplatnu pravnu pomoć, zaštitu svedoka, izuzimanje od plaćanja parničnih troškova, upotrebu jezika“, rekao je Selaković.

On je naveo da će u krivično pravnoj materiji predložena rešenja omogućiti daleko obimniju i raznovrsniju pravnu pomoć između dve zemlje i naveo primer privremena predaja lica lišenih slobode.

„To je posebno važno za otkrivanje i suzbijanje organizovanog kriminala“, ocenio je Selaković.
 
On je naveo i da će se stvoriti osnov za čvršću i obavezniju pravnu saradnju između nadležnih organa dve države kako okrivljena i osuđena lica ne bi bekstvom iz jedne u drugu državu izbegla krivičnu odgovornost. Poslanici opozicije Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, Gordana Čomić iz Poslaničke grupe DS, kao i Vladimir Pavićević iz Nove stranke najavili su podršku predloženim bilateralnim sporazumima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.