U trendu

Nije segregacija, već nesporazum

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš ocenio je danas da je nastao nesporazum u vezi sa kupovinom autobusa za prevoz đaka u Kanjiži kako se ne bi vozili sa izbeglicama.

„Pošto sam neposredno upoznat sa tom temom, smatram da je to više nesporazum. Tu se radi o posebnim đačkim linijama, a one su namenjene isključivo za đake. Možda je to samo loše rečeno i komunikacija lokalne samouprave u tom slučaju nije bila adekvatna“, rekao je Njilaš za agenciju Beta.

On je rekao da se ne dovodi u pitanje ljudsko pravo migranata i izbeglica koji prolaze Kanjižom, već da počinje školska godina i da se đaci moraju organizovano dovoziti do škola, jer ima dosta onih koji časove pohađaju u drugim mestima.

„Koliko sam ja shvatio, lokalna samouprava je želela da se ovo bolje organizuje i obezbedi posebne đačke linije za prevoz, imajući u vidu mnogo veći promet u saobraćaju zbog migranata i izbeglica. U tome ja ne vidim nikakav problem“, kazao je Njilaš.

Udruženje građana Centar građanskih vrednosti iz Subotice je ranije osudio izjavu predsednika Opštine Kanjiža Mihalja Bimba da je ta opština nabavila autobus da đaci ne bi putovali zajedno sa izbeglicama i migrantima.

Nabavku pet autobusa podržao je i bivši gradonacelnik Kanjiže Lajoš Bala koji je ocenio da Centar građanskih vrednosti ne poznaje Ustav Srbije, Statut Vojvodine i statute opština.

Izjavu čelnika Kanjiže osudio je Pokrajinski ombudsman uz ocenu da je „dokaz ksenofobije koja se graniči sa rasizmom“, a Balu je kritikovalo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.