U trendu

„Nijedan dinar iz budžeta Srbije nije otišao Jeremiću“

Ako se gleda fotelja, postoji jedan pobednik, ali ako se gleda šta je urađeno i koliko je popravljen ugled Srbije u svetu, onda se vidi kakav je uspeh ostvaren.

To je rekao direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović povodom izbora za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Jovanović je rekao da nije mala stvar za kandidata iz Srbije Vuka Jeremića da ostvari drugo mesto u konkurenciji 13 izuzetnih kandidata, poput predsedavajućeg Evropske unije, potpredsednice Evropske komisije, direktorke Uneska, šefice UNDP-a…

„Da je neko pre četiri meseca uopšte mogao da pomisli da bi jedan Srbin, iz Srbije, koja nema idealan imidž u svetu, mogao da bude jedan od najvećih kandidata za najvišu funkciju… Samo zlonamerni mogu da kažu da to nije veliki uspeh“, rekao je Jovanović.

On je istakao da je Jeremić svoju šansu tražio u tome da se ispoštuje princip regionalne rotacije, ali da je došlo do „trgovina“ između velikih sila koje su izabrala Antonija Gutereš iz Portugala na čelnu funkciju Ujedinjenih nacija.

Jovanović je rekao da negativni glasovi koje je dobio Jeremić na konačnom glasanju ne odražavaju pravu sliku jer, kako je objasnio, svi kandidati, osim Gutereša, dobili su negativne glasove tokom „taktičkog glasanja“, a u skladu sa prethodno postignutim dogovorom.

Konstatujući da je na početku kampanje bilo veoma mnogo onih koji su sumnjali u Jeremićev uspeh, kako u svetu, tako i u Srbiji, Jovanović je dodao da je kako je kampanja odmicala povećavan ugled naše zemlje.

„Lobiralo se na mnogo nivoa. Kampanja je nažalost bila kratka, ali za ta četiri meseca razgovaralo se sa svetskim medijima, administracijom država članica Saveta bezbednosti…“, rekao je Jovanović.

On je istakao da je kampanju vodio veoma mali tim od desetak ljudi iz Srbije „i dosta prijatelja iz sveta, koji su podržali Jeremićevu agendu i platformu kako modernizovati UN za 21. vek“.

„Kampanju smo vodili iz Beograda, bez ikakvog oslanjanja na državni budžet. Bukvalno nijedan dinar poreskih obveznika nije uložen u kampanju“, rekao je Jovanović.

Upitan da li je tačna informacija da je Jeremić odbio ponudu uoči glasanja da bude zamenik Guterešu, Jovanović je odgovorio:

„Tu informaciju ne mogu niti da demantujem, niti da potvrdim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar