U trendu

„Nikad nasilje“: U svetu 43 zemlje zabranile telesno kažnjavanje dece

U Srbiji je četvoro od desetoro dece izloženo fizičkom kažnjavanju kod kuće, pa različite tribine i javni skupovi treba da izdefinišu stav da li će Srbija postati 44. zemlja u svetu koja će uvesti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, rečeno je juče na konferenciji „Nikad nasilje“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je na skupu, posvećenom švedskim iskustvima koja je prva u svetu, još 1979. godine, donela zakon o zabrani telesnog kažnjavanja dece, da je Srbija ratifikovala sve konvencije koje se tiču prava deteta i istakao da je nasilje u vaspitavanju dece nepotrebno.

„Ne vidim na koji način dete postaje bolje ako je fizički kažnjavano“, rekao je Vulin na otvaranju skupa i istakao da nije svako disciplinovanje deteta nasilje.

Takođe, kako kaže, dečja prava nisu nešto što se podrazumeva, a svaki roditelj misli da bar to ne mora da uči.

„Svako mora da uči kako da oni koji dolaze budu bolji od nas“, rekao je Vulin i istakao da će uskoro biti usvojeni zakoni u oblasti socijalne zaštite, finansijske podrške porodici i o dečjem ombudsmanu.

Direktor Kancelarije Unicef u Srbiji Mišel Sen Lo podsetio je na istraživanje po kojem 93 odsto roditelja u Srbiji smatra da fizičko kažnjavanje nije potrebno u disciplinovanju i vaspitavanju dece, kao i da je četvoro od desetoro dece izloženo fizičkom kažnjavanju kod kuće.

„Odgovornost je države da podrži roditelje da svoje roditeljske dužnosti obavljaju kako treba“, istakao je Sen Lo i podsetio da Srbija još nema zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja dece, nadajući se da će ga uskoro imati.

Države su, kako je rekao, postale manje tolerantne na ozbiljnije kažnjavanje dece i danas je mnogo verovatnije da će takvi slučajevi biti prijavljeni.

Ekspertkinja za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić podsetila je da je u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja izričito rečeno da je u institucijama obrazovanja zabranjeno telesno kažnjavanje, u cilju vaspitavanja i disciplinovanja dece.

Takođe, u zakonu o socijalnoj zaštiti, odnosno pravilniku koji zabranjuje nasilje prema korisnicima nabraja se šta sve ne sme da se uradi, kao i u zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, rekla je ona.

Ona je, međutim, ukazala na prazninu u Porodičnom zakonu koji kaže da je zabranjeno nasilje, ali odredba o zabrani telesnog kažnjavanja u cilju disciplinovanja i vaspitavaja dece je izostavljena iako je obećana još 2008. godine .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)