U trendu

Niko ne zna kada se obeležava Dan grada Smedereva

Dan grada Smedereva biće obeležen danas u Kulturnom centru skromnom svečanošću, bez objašnjenja zbog čega se taj praznik slavi dva dana nakon stvarnog i istorijskog datuma – 21. novembra.

„Obeležavajući Dan grada Smedereva podsećamo se i na početne korake u uspostavljanju moderne srpske države, kao i na vraćanje Smederevu statusa političkog i kulturnog centra“, navedeno je u saopštenju Kulturnog cetra, bez objašnjenja šta je gradsku vladu navelo na taj svojevrsni istorijski falsifikat.

Operativni saradnik za odnose sa javnošću objasnio je da je samo izvršilac gradske uprave i da treba pitati šefa kabineta zašto je promenjen datum, dok je u kabinetu koji brine o protokolu Beti rečeno da ne mogu da objasne zašto je datum promenjen.

Obeležavanje Dana grada vezuje se za 21. novembar, odnosno Arandjelovdan, u spomen na najznačajniji datum u istoriji grada, kada je 1805, smederevski dizdar Miharem Guša predao ključeve utvrdjenja voždu srpskih ustanika Karadjordju Petroviću.

Sabor svetog Arhangela Mihaila – Arandjelovdan nepokretan je praznik. Uvek je 21. novembra po gregorijanskom, odnosno 8. novembra po julijanskom kalendaru.

Obeležavanje Dana kada se Smederevo oslobodilo turske vlasti menjan je i pre, a naročito posle uvodjenja višepartijskog sistema.

Dan grada obeležavan je 5. oktobra, jer je, navodno, tada završen manji deo tvrdjave za dvor despota Djurdja, potom 8. novembra po gregorijanskom kalendaru, mada je ispravan datum 8. novembar po juljanskom.

Kako je u lokalnom parlamentu rečeno Beti, posle oktobarskih promena 2000. godine neko od „tadašnjih demokrata odlučio“ je da je predaja ključeva bila održana 21. novembra, pa je promenjen datum Dana grada.

Smederevo se u pisanim dokumentima pominje prvi put 1019. u povelji vizantijskog cara Vasilija, a na grbu grada kao godina osnivanja Smedereva uzima godina izgradnje utvrdjenja despota Djurdja Brankovića, što se dogodilo pet vekova kasnije.

Kako je tada objašnjeno, po sugestiji smederevskih paroha do tada se Danom grada smatrao drugi dan Uskrsa, koji može da padne od 4. aprila do 8. maja.

Dva datuma – 16. i 17. oktobar kada je Smederevo oslobodjeno u Prvom i Drugom svetskom ratu ove godine je obeležen 30. oktobra.

Pre dve godine datumi obeležavanja oslobodjenja Smedereva u Prvom i Drugom svetskom ratu do poslednjeg časa se nisu znali.

Prvo je rečeno da će biti obeleženi 9. oktobra, kada je srpska vojska izvojevala pobedu nad nadmoćnim neprijateljem u Mitrovdanskom boju (8-9. novembar), potom se svečanost polaganja venaca dogodila 6. novembra.

Na pitanje šta je prevagnulo nad stvarnim datumom, predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. Vaso Bojčić kratko je odgovorio: „Tako je dogovoreno.“

Prošle godine Dan grada je obeležen 20. novembra.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nije bila dostupna za komentar o konfuziji u obeležavanju Dana grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.