U trendu

Nikolić: 25. novembar da bude državni praznik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima, da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

„Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve gradjane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom značaju malo govorilo i nedovoljno znalo“, ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvodjanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Nikolić je rekao da su odluke donete tog dana „postale i ostale trajna vrednost na kojoj se gradi poslovično uspešan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini“.

On je kazao da je Vojvodina, ne samo primerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u medjunaprodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, „pokretač napretka cele zemlje“.

„Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar