U trendu

Nikolić i Vučić s predstavnicima RS o referendumu

Predsednik i premije Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, sastaće se sutra s najvišim zvaničnicima iz Republike Srpske (RS) kako bi razmotrili situaciju nastalu pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS.

U saopštenju iz kabineta predsenika Srbije navodi se da će se Nikolić i Vučić sastati sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Sastanak će biti održan u zgradi Predsedništva Srbije, a počeće u 14.30.

U Beogradu su sinoć povodom poziva Saveta za primenu mira održane „hitne konsultacije“, na koje je pozvao predsednik Nikolić. U zgradi Predsedništva Srbije nešto više od dva sata razgovarali su Vučić, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, i ministarka pravde Nela Kuburović i za četvrtak dogovorili sastanak sa liderima Srba u RS.

Posle sastanka, Dačić je novinarima rekao da će bezbednost Srbije i stabilnost regiona biti sačuvani, jer je to u interesu Srbije.

„Detaljno smo analizirali situaciju i dogovorene su mere na zaštiti interesa. Gradjani mogu da budu sigurni da bezbednost neće biti ugrožena“, rekao je Dačić.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je juče RS da ne održi referendum i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.