U trendu

Nikolić: Postoje tendencije da se RS stavi pred svršen čin

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je ugroženost Republike Srpske velika i da je vidljivo da postoji tendencija da se taj entitet Bosne i Hercegovine stavi pred svršen čin u pogledu statusa.

„Bojim se da će RS da bude stavljena pred svršen čin – ili će da prihvati sve što joj se bude sugerisalo, kao državni nivo koji o tome odlučuje, ili će njene nadležnosti biti smanjivane, sve uz učešće Ustavnog suda BiH“, kazao je Nikolić u intervjuu za Radio-televiziju RS.

Problem je što se, kako je rekao, Republika Srpska personalizuje i dovodi u vezu s predsednikom RS Miloradom Dodikom, što je „potpuno pogrešno“.

„Kaže se – sve će biti dobro, ako ode Dodik. Ništa neće biti dobro. Neka pobedi onaj koga narod hoće, ali i taj mora da misli o RS… Taj ko bi pobedio, ako pobedi, mora da shvati da je interes, sudbina i opstanak RS važnije od svega drugog“, naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije dalje je kazao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, kojim je obavezana da poštuje BiH, i da time što svoju pažnju posebno usmerava na RS, to čini bez ikakve želje da se posvađa s drugim entitetom BiH.

„Ja RS vidim kao deo svoje duše, kao dete koje raste samo uz brigu, ali bez uticaja onoga ko o njoj brine, kao što mi iz Srbije brinemo o njoj, bez uticaja da je usmeravamo, da je opredeljujemo… Nije na nama to, ali je na nama da budemo podrška i da pomognemo RS da opstane u ova teška vremena, kada i sami moramo da izbegavamo razne prepreke“, istakao je Nikolić.

Navodeći da je briga Srbije za RS ustavna i moralna obaveza, on je kazao da će on uvek podržavati RS bez obzira ko bude na vlasti u tom entitetu BiH.

Po njegovim rečima, vidljivo je revidiranje Dejtonskog sporazuma, tako da je RS „od bezmalo države stigla do toga da postoji briga kakav je plan i šta se želi napraviti od Republike Srpske“.

„Da li možda žele da izbrišu svaku autonomiju koju ima… Očigledno je, vidi se da postoje otvoreni pokušaji oduzimanja onoga što je RS dobila Dejtonskim sporazumom. To je radio svaki visoki predstavnik, to rade tzv. medjunarodne institucije. Vidi se da je nešto poteralo strance da o RS misle negativno i da žele da joj uskrate sve ono što danas ima, pod firmom da to predstavlja urušavanje BiH“, ocenio je Nikolić.

On je naveo da mu se dešavalo da čuje žestoke optužbe na račun predsednika RS Milorada Dodika, a da predstavnik RS u državnim institucijama BiH na te optužbe ne odgovori, jer su na teritoriji RS politički suparnici.

„Ako je država ugrožena, ima li morala da se političke stranke sukobljavaju, kao da je ta država Velika Britanija ili Francuska. Ovde je drugačija stvar, ovde je potrebna potpuna saradnja“, istakao je Nikolić.

Upitan šta misli o Dodikovoj inicijativi da se održi referendum o državnim pravosudnim institucijama, Nikolić je kazao da nije na Srbiji da se meša u te stvari, ali da je u vezi sa održavanjem referenduma potrebno razmotriti moguće posledice takvog čina.

„Referendumi srpskog naroda nikada nisu bili priznati. Treba mnogo opreznosti, jer je teško voditi državu u situaciji latentnih sukoba i velikog uticaja međunarodne zajednice. U svemu tome, potrebno je nači meru”, istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je dalje ocenio da su odnosi s bošnjačkim političarima u BiH promenjivi, ističući kako bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nikada nije istovremeno u dobrim odnosima s njim i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

„Sada mene zove, a ulazi u sukob s Vučićem. Mi smo jedan tim i s nama niko ne može da se igra“, kazao je Nikolić.

On je rekao da je prihvatio poziv da poseti Sarajevo i da je ostalo da se utanači datum posete.

U posetu Hrvatskoj, dodao je, ide čim u toj zemlji bude formirana nova vlada, ističući da trenutno Srbija od susednih zemalja ima najlošije odnose s Makedonijom, zbog postavljanja natpisa Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija na granici s tom zemljom, kao i sa Crnom Gorom, u kojoj su, kako je naveo, Srbi proganjani i gube identitet.

Predsednik Srbije je ocenio da je proces raspada bivše Jugoslavije završen, ali da nije završen proces koji bi doveo do dobrih odnosa medju državama nastalim na području bivše zajedničke države.

„Čini mi se da još nije završen proces raspada Srbije. Taj presedan je Kosovo, koji ne može da bude primenjen ni na Kipru ni na Krimu… Naišli su na tvrd orah. Mi nećemo učiniti ništa što nećemo moći da ispunimo, niti ćemo uraditi nešto što će naneti štetu našem narodu”, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije pozdravio je otvaranje pregovora sa EU o pristupanju, ali je naglasio da niko ne može dobiti od Srbije potpis da priznaje nezavisnost Kosova.

„Mogu svašta da nam otmu, ali od nas ne mogu da dobiju potpis za nezavisnost Kosova“, naglasio je Nikolić.

Govoreći o ulozi SPC u razgovorima o Kosovu, on je kazao da sama SPC mora da kaže šta želi od države Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom.

Po njegovim rečima, SPC bi na Kosovu trebalo da ima bezbednost kakvu ima Vatikan u Rimu.

„Balkanom će duvati jaki vetrovi, i sa zapada i sa istoka, i mi ćemo imati veliku muku da opstanemo na vetru“, ocenio je Nikolić, dodavši da Srbija želi da postane članica EU, ali isto tako da zadrži dobre odnose s Rusijom.

Po njegovim rečima, sasvim je jasno da će Srbija, ako postane članica EU, izgubiti privilegije koje sada ima u odnosima sa Rusijom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.