U trendu

Nikolić: Srbija i dalje pruža ruku pomirenja, od Hrvatske zavise odnosi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, komentarišući izjavu bivšeg hrvatskog premijera i lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Zorana Milanovića, da Srbija i dalje pruža ruku pomirenja, a da od Hrvatske zavisi kakvi će odnosi biti.

Povodom Milanovićeve izjave da da se vlast u Srbiji ponaša bahato, da Srbi žele da budu gospodari Balkana, ali da ih je malo – da su „šaka jada“, predsednik Srbije je za Sputnik kazao da sa žaljenjem prati dešavanja u susednoj državi.

„Bojim se da protok od više decenija uopšte nije uticao na mnoge ljude u Hrvatskoj. Mi nećemo zatvarati ni granicu, niti svoje odnose sa Hrvatskom. I dalje pružamo ruku pomirenja. Ponavljam, od Hrvatske zavisi hoćemo li imati dobre odnose ili ne“, rekao je Nikolić.

On je ocenio i da napori Srbije da uspostavi dobre odnose nisu urodili plodom i da zna da u predizbornim kampanjama u Hrvatskoj uvek može da očekuje najžešće moguće napadene na Srbiju, koliko na Srbe kao narod, kao naciju, zato što se u Hrvatskoj još uvek tako stiču veliki politički poeni.

„Na tome se stvara nekakav uspeh, a to je neuspeh. Ako na mržnji prema jednom narodu formirate svoju unutrašnju politiku i nagoveštavate kakva će ta politika da bude prema susednoj državi, onda to znači da Hrvatska i dalje srlja u ponor i da ne pomažu upozorenja iz Srbije, iz EU, preko Atlantika, od mnogih država, od mnogih ljudi koji žele dobro zemljinoj kugli“, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao i da Milanović nije običan političar, već „čovek koji računa da bi ponovo mogao da formira Vladu Hrvatske posle izbora i koji je već nagovestio koliko bi pogubni bili potezi njegove Vlade po srpsko-hrvatske odnose“.

Prema njegovim rečima, Milanovićeve reči ga podsećaju na ono što je o Srbima mislio i kako je prema Srbima delovao Ante Pavelić.

Nikolić je „onima koji u Hrvatskoj imaju uticaja poručio da zaustave ovo“.

Zagrebački Jutarnji list je objavio tajno snimljeni razgovor Milanovića s predstavnicima boračkih udruženja u kojem on, izmedju ostalog, kaže da „BiH nije država“ i da „tamo nema s kime razgovarati“, i da ukoliko bi on odlučivao „ugurao bi BiH u EU preko reda, jer tamo nema reda, nema poretka“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar