U trendu

Nikolić: Srbija mora znati kad EU prestaje da prima izbeglice

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras, posle radne večere u Briselu sa čelnicima EU i država na zapadnobalkanskom putu izbeglica, da je tražio odgovor na to da li je neminovno zatvaranje evropskih granica, da bi Srbija znala kad izbeglice više neće moći da odlaze dalje iz Srbije.

„Srbija sigurno neće prva zatvoriti granice. Mi nismo ugroženi, imamo kapacitete za zbrinjavanje 3.000 ljudi, ali to je skoro neiskorišćeno, jer imigranti u Srbiji i ne prenoće“, rekao je Nikolić posle razgovora sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan Klod Junkerom, premijerima Hrvatske i Slovenije Tihomirom Oreškovićem i Mirom Cerarom, i predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovim.

Nikolić je rekao da Austrija i Slovenija najavljuju zatvaranje granica za imigrante i da je slovenački premijer večeras saopštio da će to biti učinjeno u roku od dva dana.

Srpski predsednik je rekao da se Junker tome usprotivio i rekao da EU nikako ne želi da izoluje Grčku.

Nikolić je ocenio da bi Austrija ipak mogla odustati od svoje namere da zatvori šengenske granice sa Italijom, Slovenijom i Madjarskom.

Srpski predsednik je rekao da će Srbija imati vremena da reaguje ako do zatvaranja granica ipak dodje, i kako je naveo, „taj broj izbeglica koji bi možda privremeno ostao u Srbiji ne bio bio neko opterećenje za Srbiju“.

On je naglasio da je Srbija do sada ispunila sve što je obećala za protok izbeglica.

„Možemo da ispunimo sve što obećamo, ali očekujemo da Srbija sazna kad više imigranti neće moći da odlaze dalje iz Srbije“, rekao je Nikolić.

Srpski predsednik je ocenio da je situacija sa izbeglicama postala alarmantna i da, pošto se govori o zatvaranju granica za njih, imigranti sada žure da što pre dodju u Evropu i da se u taj talas uključuju imigranti iz Afrike.

Nikolić je rekao da bi „najbolje bilo da prestane priliv imigranta sa juga i da samo otekne ono što je stiglo i u naše zemlje“.

On je kazao da misli da Austrija neće zatoriti granice, uz opasku da bi „mnogi možda i odahnuli, jer bi to zaustavilo do sada neometan priliv imigranata“.

„Ja očekujem da bi oni posle nastojali da po svaku cenu dodju u Evropu i da to više ne bismo mogli da zaustavimo mirno“, rekao je Tomislav Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.