U trendu

Nikolić: UN značajne u očuvanju mira i stabilnosti u regionu

Predsednik Srbije ukazao je danas na značaj mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) i njihovo učešće na očuvanju mira i stabilnosti u svetu, a posebno regionu.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je na sastanku sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije El-Gasimom Vejnom rekao da Srbija snažno podržava aktivnosti UN i daje svoj doprinos kroz mirovne operacije širom sveta.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da pripadnici Vojske Srbije dobijaju sve pohvale u mirovnim misijama“, kazao je Nikolić i dodao da je Srbija spremna da poveća svoju ulogu u mirovnim misijama u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Predsednik Srbije je naveo i da je Srbija potpuno posvećena miru i stabilnosti i da saradjuje sa svima, „bez obzira na ultranacionalizam koji je u ekspanziji u pojedinim zemljama“.

Nikolić je ponovio i da je Srbija posvećena evroiegracijama, ali ne po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Mi vodimo razgovore sa Prištinom u Briselu, a sve ono oko čega ne možemo da se saglasimo, zato što nije u skladu sa Rezolucijom 1244, Priština pokušava da dogovori bilateralno sa drugim državama i ostvari ulaskom u medjunarodne organizacije. Smatram da Brisel treba da reaguje i omogući dijalog isključivo u Briselu“, rekao je predsednik Srbije.

Pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije El-Gasim Vejn je rekao da Srbija može da računa na pomoć i doprinos njihove misije.

„Mi ćemo uložiti maksimalne napore da pomognemo u pomirenju i uspostavljanju vladavine prava“, rekao je Vejn.

On je pozitivno ocenio ulogu Srbije u doprinosu regionalnom miru i stabilnosti i ukazao na značaj dijaloga u suočavanju sa izazovima koji postoje u regionu.

Istovremeno, generalni sekretar UN za mirovne operacije je izrazio zahvalnost na tome što je Srbija spremna da poveća učešće svojih jedinica u mirovnim operacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.