U trendu

Nikoliću uručeni ključevi grada Sera

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas povelju počasnog gradjanina i ključeve grčkog grada Sera i tom prilikom istakao da to čini „sa dubokom zahvalnošću i osećanjem iskrene pripadnosti“ i kao simbol trajnog zajedništva Srbije i Grčke.

„U Seru sam medju svojima, medju rodbinom po istoriji, po snažnim vezama naših dveju država i dva naroda o kojima se, nažalost, malo zna. Zato ovu veliku čast razumem i kao poziv svima – od vizantologa i istoričara do svakog čoveka – da više uče o zajedničkim povesnim imeniteljima Srbije i Grčke“, rekao je Nikolić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je izrazio nadu da će ključ grada Sera, „koji sa čašću prima i s ponosom odnosi u Srbiju, biti simbol trajnog zajedništva“ Srbije i Grčke.

„Neka otključa kapije znanja i istraživanja, neka poziva na susrete i proučavanja istorijskog perioda koji je jednako značajan za obe države. Naši preci su se postarali da se svaki Srbin u Seru oseća kao počasni gradjanin. U njihovo ime, još jednom, hvala“, rekao je Nikolić.

Nikolić je juče predvodio svečanost povodom obeležavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske posle povlačeja iz zemlje u Prvom svetskom ratu na jonska ostrva Krf i Vido i položio venac u „Plavu grobnicu“.

On je na Krfu prisustvovao otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući i primio povelju počasnog gradjanina opštine Krf.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar