U trendu

Niš: Počela gradnja dečijeg onkološkog odeljenja

U krugu Kliničko-bolničkog centra Niš danas je položen kamen temeljac za novo dečije hemato-onkološko odeljenje, koje će omogućiti bolje uslove lečenja najmladjih pacijenata.

Prema rečima direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića izgradnja će koštati 75 miliona dinara, a izgradnja odeljenja veličine 750 kvadratnih metara, trebalo bi da bude završena do septembra 2017.

„Novo hemato-onkološko odeljenje obezbediće mnogo bolje uslove za lečenje dece, kao i mnogo bolje uslove za rad naših lekara koji već sada imaju najbolje rezultate u Srbiji“, rekao je Radovanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić tom prilikom je istakao da su Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije obezbedili pet miliona dinara, od ukupno 25, koliko koštaju radovi u prvoj fazi.

Vekić je najavio da će iz državne kase biti obezbedjena sredstva i za drugu fazu radova.

Predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) koji su inicirali izgradnju novog odeljenja u Nišu i obezbedili 20 miliona dinara za gradnju, najavili su nove akcije prikupljanja sredstava.

„Već naredne nedelje krećemo sa prikupljanjem para za drugu fazu radova. Za 24. maj je zakazana u Beogradu utakmica našh fudbalskih asova“, rekao je predsednik Upravnog odbora NURDOR-a Todor Mančić.

Prema podacima kojima raspolažu lekari niške Dečije interne klinike, godišnje od malignih bolesti oboli 25 do 30 mališana sa juga Srbije, dok u celoj zemlji oboli izmedju 300 i 400 mališana.

Lekari ističu da u našoj zemlji, kao i u svetu, broj obolele dece raste tako da su postojeći kapaciteti hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu postali pretesni za lečenje svih malih pacijenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.