U trendu

Ništa od priče o Srbiji u EU 2020. godine

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je danas da je posle vanrednih parlamentarnih izbora priča o Srbiji u Evropskoj uniju do 2020. „prazna priča“ jer su u parlament ušle stranke proruske, pronacionalističke i ultranacionalističke orijentacije, kao i da će biti nastavljen „pad u zaostalost“.

„Sada ćemo u Skupštini Srbije imati ruske poslanike, jer su u parlament ušle Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri, pa i sam Aleksandar Vučić tu pripada, zato je priča o EU do 2020. godine prazna“, kazala je ona u Beogradu na debati Fondacije Centra za demokratiju „Šta su doneli izbori“ u Beogradu.

Ona je ocenila da je pozitivno to što je Srpska napredna stranka (SNS) dobila manji broj mandata čime je „sužen krug dominacije njenog lidera“, dodavši da izbori u Srbiji nisu bili fer i pošteni jer je lider SNS-a „od jutra do mraka bio na TV“, a da su izbornu kampanju obeležile prazne parole, medju kojima „Budućnost umesto prošlosti“ i „Ujedinjeni možemo sve“, bez najave reformi.

„On (Vučić) je rekao da su izbori referendum o njemu, cela kampanja je bio on, na sva tri nivoa se glasalo o njemu. Nije bilo nijedne rasprave o prioritetnim pitanjima“, kazala je Vesna Pešić.

Prema njenim rečima, Srbija će u narednom periodu verovatno nastaviti „trend propadanja“, odnosno nastaviće da „pada u zaostalost“.

„Moramo gledati izbore u kontekstu da je Srbija u padu u zaostalost. Taj pad u zaostalost nema izgleda da će se zaustaviti ni sada, nakon izbora. U padu u zaostalost sve postaje problem. Moj osećaj tonjenja Srbije je dramatičan, a ovi izbori nisu pokazali put kojim bi se iz toga moglo izaći“, kazala je Vesna Pešić.

Za demokratski orijentisanu opoziciju Vesna Pešić je kazala da te stranke mogu imati budućnost samo ako se prilagode vremenu u kojem se Srbija nalazi.

„Demokratska opozicija, koja se rascepkala, pokazala je da je u krizi i da nije uspela da postigne potreban nivo kohezivnosti“, ocenila je ona.

Predsednik Upravnog odbora Fondacije Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović kazao je da je situacija u rasporedu političkih snaga u Srbiji nakon prevremenih parlamentarnih izbora ista kao na početku 90-ih godina.

„Pitanje je da li smo uopšte napredovali od tog vremena. Od izbora pre dva dana imamo pojačavanje manipulacije i nastojanje da se vlast prigrabi“, kazao je on i dodao da je za Srbiju važno videti kakve resurse ima i da li priča o njenom evropskom putu uopšte ima smisla.

Kako je naveo, od 2012. godine vlast u Srbiji počinje da se „sužava i skuplja oko jednog čoveka, koji je prvo bio potpredsednik, pa predsednik Vlade, pa su bili još jedni izbori da bi se to ponovo potvrdilo“.

Ekonomista Milan Kovačević rekao je da u izbornoj kampanji nije bilo ekonomskih tema, iako je Vlada ovu godinu proglasila godinom preduzetništva.

On je rekao da je Vučiću važnije od ekonomije bilo da „zameni 27 mandata za dve godine vladavine“ .

„Ja se bojim da je u Srbiji liberalizam izgubio i da je na delu autoritarizam“, kazao je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar