U trendu

Norveška pomogla Srbiji sa 3,25 miliona evra

Norveška je izdvojila 3,25 miliona evra za neposrednu pomoć Srbiji, koja se suočava sa izbegličkom krizom, rekao je danas norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, i dodao da je ista suma izdvojena za međunarodne organizacije koje se sa tom krizom hvataju u koštac u Srbiji.

„Srbija je pokazala požrtvovanost prijemom 125.000 izbeglica, i njena reakcija je bila adekvatna i humana“, rekao je Bjornstad na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da se, međutim, krizi ne nazire kraj, da ona mnogo košta, i da sa „zimom dolaze novi troškovi, koji ekonomiji donose dodatan teret.“

Trideset miliona kruna, to jest 3,25 miliona evra dobiće državni organi Srbije, zbog, kako je Aleksandar Vučić objasnio, uvećanih operativnih troškova. Još trideset miliona kruna dobiće organizacije kao što su Crveni krst, UNHCR i Danski savet za izbeglice.

Bjornstad je za sledeću sedmicu najavio rekonstrukciju centra za prijem izbeglica u Preševu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će biti „nešto većeg zadržavanja izbeglica, jer dolazi zima.“

„Moramo da spremimo prihvatne centre i da ih lepo i domaćinski sačekamo“, rekao je premijer i dodao da se u Preševu „mora unaprediti policijska tehnika i tehnologija“, pošto je Srbija prva koja izbeglice registruje, uzima im otisak prsta, fotografiše ih, itd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar