U trendu

Norveška sa Srbijom protiv radikalizacije mladih

Norveška želi da podeli sa Srbijom iskustvo i znanje u borbi protiv radikalizacije mladih i kako je danas rekao ambasador Norveške u Srbiji Arne Bjernstad, prvi koraci u uspostavljanju saradnje već su napravljeni.

U intervjuu za agenciju Beta pred prikazivanje norveškog dokumentarca „Dugme“ na festivalu Slobodna zona, Bjernstad je kazao da je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem razgovarao o razmeni ideja i iskustava u borbi protiv radikalizacije mladih i da se nada će neki projekti biti realizovani u 2017.

„Ono što predlažemo je da razmenimo naša iskustva i naučene lekcije. Mi smo uspeli da smanjimo broj ili barem umanjimo značaj tih grupa, posebno desničarskih. Mislim da zahvaljujući našem pristupu relativno dobro kontrolišemo grupe koje regrutuju ljude za Siriju“, rekao je Bjernstad.

Norveška je istovremeno naučila važne lekcije, uključujući u postupcima na sudovima, gde su se pokazala ograničenja prikupljanja dokaza, tako da morate imati nešto drugo, a ne samo policijske metode represije za sprečavanje radikalizacije, dodao je ambasador.

Bjernstad je ukazao i na značaj „otvorenog uma“ odnosno na potrebu da se u borbi protiv radikalizacije napori ne usmeravaju samo na specifične grupe, već šire.

„Imamo brojna istraživanja koja želimo da podelimo i naš pristup se već primenjuje u lokalnim samoupravama. Zato što mislimo da u opštinama škole, socijalne službe i policija moraju da rade zajedno na tom problemu“, kazao je norveški ambasador.

Objašnjavajući norveški metod za borbu protiv radikalizacije, Bjernstad je kazao da je zasnovan na metodologiji iz ’80-tih i fokusiran na one koji imaju neku vrstu veze sa delikvencijom, prekršajima, one koje je policija identifikovala, ili su bliski grupama koje se smatraju bliskim ili jesu radikalne grupe.

U Norveškoj se protiv radikalizacije bore policija, socijalne i druge službe zajedno, a ambasador je naglasio značaj razgovora sa mladima izloženim riziku od radikalizacije kao preventivne mere.

Bjernstad smatra da iza radikalizacije može da stoji mnogo toga, ali da je u osnovi frustracija. „Možda se osećaju otudjenim, ljuti su, možda je to reakcija na nešto“, dodao je ambasador.

Osvrćući se na slučaj Brejvik, Bjernstad je rekao da se Nacionalni institut za odbranu nakon toga ne foksuira samo na islamske i nacionalne teroriste, već na sličnosti izmedju ekstremnih desničarskih grupa i tzv. vukova samotnjaka i pokretače radikalizacije.

„Postoje neki zajednički trendovi, jedan od njih je korišćenje ultra-radikalizacije preko interneta, čet-rumova, oni nisu pravi vukovi samotnjaci, u kontaktu su sa različitim grupama. Nisu u kontaktu na tradicionalan način, nisu aktivni članovi grupa, već su u kontaktu preko interneta“, kazao je norveški ambasador.

Ambasador Norveške rekao je da u borbi protiv radikalizacije mladih mogu da pomognu i neke nevladine organizacije i najavio da ambasada u Srbiji planira neke aktivnosti sa lokalnim civilnim društvom. On je dodao i da NVO imaju važnu ulogu u iznalaženju zdravog okruženja za ljude koji su bili žrtve radikalizacije.

Na pitanje da li postoje elementi radikalizacije u fudbalskim navijačkim grupama, norveški ambasador je odgovorio potvrdno napominjući da je pripadnost grupama huligana često put u kriminal, kršenje zakona ili do različitih radikalnih grupa, političkih ili verskih.

„Mislim da, ako pogledate istoriju Srbije, vidimo da se to zapravo dešavalo u prethodnim decenijama, kada su navijači sportskih klubova korišćeni za regrutovanje za ekstremističke grupe za borbu u susednim zemljama“, kazao je Bjernstad.

Dokumentarac norveškog reditelja Pola Refsdala „Dugme“ (Dugma) o teroristima samoubicama Al Nusre u Siriji biće prikazan sutra na festivalu Slobodna zona, u Dvorani kulturnog centra.

„Dugme i još neki filmovi pomažu da razumemo ljude koji postaju teroristi. Ne tako da osetimo sažaljenje, već da ih razumemo na način koji će nam pomoći da sprečimo druge da odu tim putem i da možda pomognemo da se deo tih ljudi vrati u društvo“, zaključio je ambasador Norveške u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.