U trendu

Norveški ministar Brende se hitno vratio u Oslo zbog talačke krize

Norveški ministar spoljnih poslova Berge Brende, koji je ranije večeras doputovao u posetu Srbiji, hitno se vratio u Oslo, nakon što je saopšteno da Islamska država za toaca drži jednog norveškog državljanina. 

U saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ministar Ivica Dačić je naveo da je Brende zbog talačke krize, posle kratkog razgovora za vreme radne večere, morao da se vrati u Norvešku.

Dačić je podsetio da je bilo predviđeno da sa Brendeom trebalo da razgovara o migrantskoj krizi, o čemu je već razgovao i sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, koji je u sredu takođe bio u Beogradu.

Šef srpske diplomtije je izrazio žaljenje zbog otmice norveškog državljanina.  „Ta kriza je nametnula vanrednu situaciju u Norveškoj i u norveškoj vladi“, naveo je Dačić.

On je napomenuo i da su tokom večeri telefonom razgovarali ministar Brende i premijer Srbije Aleksandar Vučić,  koji je u poseti UAE. Njih dvojica trebalo je da se sastanu u četvrtak u Beogradu. Bilo je planirano da norveški ministar u četvrtak obiđe migrante u Beogradu i centru u Kanjiži, zajedno sa Vučićem.

„Mi smo izrazili punu podršku i solidarnost norveškoj vladi, i porodici otetog građanina, sa velikom željom da se sve reši na najbolji način“, naveo je Dačić.Brende je, kako je naveo Dačić, obećao da će Norveška upututi i novčanu i svaku drugu pomoć kako bi Srbija prevazišla probleme zbog velikog broja migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.